Avisen Mener

På høje tid at åbne alle skoler

179 indlagte.

Sådan lød søndagens tal på corona-området, og netop tallet for antal indlagte er vigtigt at holde fast i. Det siger meget om, hvorvidt de alvorlige smittetilfælde er under kontrol - eller ude af kontrol.

Heldigvis er 179 indlagte udtryk for en fin udvikling. I februar, da de første åbninger blev vedtaget i denne omgang, forventede eksperter og regeringen, at der midt i april ville være 870 indlagte med corona i Danmark. Men tallet har holdt sig smukt på omkring 200 - det vil sige kun en fjerdedel af det forventede, og de seneste åbninger har ikke ændret det billede.

Nu er vi så i en situation, hvor blandt andet barer, restauranter, storcentre, butikker, frisører m.v. er åbnet - og senere i denne uge åbner biografer og spillesteder. Velbegrundet ud fra tallene for indlagte, og danskerne fortsætter generelt med at passe på og tage hensyn, og »coronapasset« - at man er vaccineret eller nytestet - er en ekstra sikkerhed.

På den baggrund er det også på høje tid at få åbnet alle skoler og alle klasser for en normal undervisning - gerne suppleret med diverse sikkerhedsforanstaltninger. Men helt ærlig må det slutte med udendørs undervisning. Der er brug for normalisering, brug for at genskabe fællesskab, socialt liv og fagligt niveau i skoleverdenen.

De politiske partier forventes at sætte sig sammen i dag og i morgen til en ny corona-status, og nu må åbne skoler for alle elever øverst på dagsordenen. Det haster. Børn og unge har brug for faste rammer, fællesskab og indlæring, og der er intet, der tyder på, at det vil være uforsvarligt at åbne for alle elever indendørs.

Det er positive tal, Danmark længe har oplevet i forhold til antallet af indlagte med corona-virus. Det er positivt, at eksperterne tog fejl, da de forventede mere end fire gange så mange indlagte. Åbne butikker, åbne restauranter m.v. har ikke givet store tilbageslag. Udviklingen skal hele tiden følges nøje, men det er en glad forårsnyhed, at det så åbenlyst går den rigtige vej.

Næsten hver fjerde dansker har påbegyndt vaccinationen og derudover er over 11 procent færdigvaccineret. I alt er det nu næsten to millioner danskere, der er helt eller delvist vaccineret. Det har naturligvis også stor betydning for et mere optimistisk syn på det videre forløb.

Ingen havde i marts sidste år forestillet sig, at vi næsten 14 måneder senere stadig kæmpede mod corona. Men sådan er det gået, og det kan ende med årlige vaccinationer, som det kendes mod influenza.

Her og nu er der grund til glæde og optimisme. Og mens danskerne er tilbageholdne med ferie i udlandet, er der kommet gang i det indenlandske forbrug til gavn for handelsliv, restauranter og oplevelser - og danskernes lyst til boligforbedringer skaber også beskæftigelse.

Med andre ord: Det går fremad. Og mens der selvfølgelig løbende skal holdes øje med corona-udviklingen, så vil alt andet end en total genåbning på skoleområdet være svær at forstå.

Heldigvis synes der også at være politisk vilje til handling. Og lad det ske hurtigt!

O.D.