Lokalt

På mandag forsvinder den: 155 år gammel stationsbygning rives ned

I 1864 blev jernbanen mellem Viborg og Skive indviet, og siden da har der været station i Stoholm.

Det vil der fortsat være, men nu er det snart slut med den gamle stationsbygning.

DSB, der ejer bygningen, har besluttet sig for at rive stationsbygningen ned, og nedrivningsarbejdet begynder i næste uge.

- Vi har forsøgt at aktivere stationsbygningen i Stoholm ad flere omgange, men det er aldrig endt ud i en rentabel og holdbar løsning. Derfor søgte vi i foråret Viborg Kommune om tilladelse til at rive stationsbygningen ned, og den tilladelse fik vi i maj, så alt er gået efter bogen siger Niels Dam, der er chef for Bygherre og Entreprise ved DSB.

Baggrunden for at rive stationsbygningen ned er, at det er dyrt at have tomme ejendomme til at stå. Og så lægger Niels Dam også vægt på, at det ikke er kønt for nogle, at en bygning blot står og forfalder.

- Bygningen i Stoholm har stået tom i mange år, og det er meget dyrt og trist, når en bygning bare får lov til at forfalde. Bygningen hører en svunden produktionstid til, da der var brug for billetsalg, siger Niels Dam, der slår fast, at nedrivningen er den sidste udvej.

- Vi havde gerne set, at stationsbygningen i Stoholm var blevet udnyttet til andre projekter, som det er tilfældet i eksempelvis Hobro, hvor der er café, siger Niels Dam.

Stationsbygningen var på et tidspunkt tænkt ind i planerne for den netop færdiggjorte byfornyelse i Stoholm, da man ønskede mere sammenhæng mellem blandt andet stationen og midtbyen.

Men byplangruppen, der stod bag fornyelsen i Stoholm, var enige om at droppe idéen om at integrere stationsbygningen i byfornyelsen, da det blev for dyrt både at købe og vedligeholde bygningen.

- Vi har helt valgt at trække os fra Stationsbygningen, og de penge, der var afsat til den bygning, kommer resten af byfornyelsen til gode, lød det dengang fra Ejvind Jakobsen, der er formand for byplanudvalget.

Og Niels Dam bekræfter.

- Der har været interesse for bygningen, men der har ikke været interesse for at købe den, siger Niels Dam.

I stedet for en stationsbygning vil DSB nu lave et grønt område ved stationen.

Arbejdet med at omdanne stedet til et grønt område forventes at gå i gang til foråret.

Stationsbygningen i Stoholm er snart fortid. På mandag begynder nedrivningen. Foto: Steen Don