Debat

Pas på tilliden

Tilliden til vores politikere har i mange år været et debatteret emne. Politikerne topper ofte lister over faggrupper som vi har mindst tillid til, hvor de sågar overhaler erhverv som brugtvognsforhandlere og bankrådgivere.

Det er en tendens som samtlige folkevalgte burde være yderst opmærksomme på, og samtidig have et ønske om at vende.

Vores nuværende regering burde derfor også være mere påpasselig med deres markante magtcentralisering, hyring af gamle parti venner i statsapparater og deres gentagne hemmelighedskræmmerier som på det seneste igen har taget overskrifter.

De har tidligere notorisk gemt en politisk beslutning bag sundhedsstyrelsen, som senere har vist sig at være en diametral modsætning af hvad de rent faktisk anbefalede.

Det var tilbage da landet lukkede ned den 11. marts 2020, hvor anbefalingen fra Søren Brostrøm var en klar mere åben model i stil med Sveriges. Statsministeren skubbede i stedet Søren Brostrøm foran sig og efterfølgende barrikadere sin politik omme bagved.

Regeringen har sidenhen syltet en tidligere hemmelig rapport omhandlende Syriens børnene, hvor Nick Hækkerup først degraderer PET »til blot en styrelse, som ikke ligger på linje med deres politik«. En rapport som indeholdt information om at børnene med stor sandsynlighed, vil blive radikaliseret hvis ikke de blev bragt hjem og dermed udgøre en reel terrortrussel.

En sådan rapport bør en regering aldrig gemme, men fremlægge således debatten kan foregå på et nuanceret og oplyst grundlag.

Bedst som man troede at regeringen ikke havde hemmeligholdt flere dokumenter, er det nu også kommet frem, at aflivningen af minkene ligeledes er sket på et uoplyst grundlag.

Statens Serum Institut fremsender et dokument til regeringen 2 dage før ordren om aflivningen, som reelt fortæller at minkene ikke udgør nogen sundhedsrisiko eller har nogen fare for de kommende vacciner.

At regeringen først og fremmest ikke udgiver de faktuelle oplysninger er isoleret set en skandale.

At de til stadighed nægter at fremvise dette dokument hverken til offentligheden, de folkevalgte eller udenlandske forskere, som dermed ikke har mulighed for at eftertjekke resultaterne, tenderer til en skændsel.

Demokrati består bedst i, at der sidder flere om bordet med de samme kort. Virkeligheden er i øjeblikket at regeringen ikke spiller med åbne kort, men tydeligvis sidder med flere es i ærmet. Denne hemmeligholdelse af viden er ekstrem farlig for vores demokrati, eftersom man med tiden kan betvivle ethvert udsagn enten fra en siddende regering eller folkevalgt. Tillid er generelt svær at opbygge, men til gengæld meget nem at miste igen.