Avisen Mener

Påske med hjerteglød - trods restriktioner

»Kærligheden, hjertegløden, stærkere var her end døden«

Grundtvigs stærke ord fra påskesalmen »Hil dig frelser og forsoner« brager igennem år efter år med påskens stærke budskab, og efter over et år med coronaens afsavn, tab, lidelser og mørke er der som altid noget enestående livsbekræftende og lyst over påskefejringen.

Og lad det endelig blive påske med hjerteglød - uanset at de restriktioner, som fortsat rammer kirkerne og noget af det samvær som danskerne har med hinanden ved højtider.

Da corona-restriktioner ramte sidste års påske-fejring i kirkerne, var der næppe mange, der havde troet, at også dette års påske ville blive påvirket.

Men udover at åbne mulighed for udendørs gudstjenester med op til 50 personer, var der ingen lempelser fra Kirkeministeriet, da linjen blev lagt i sidste uge. Ved udendørs gudstjenester er der så mulighed for sang med ansigter i samme retning, som det er blevet udtrykt...

Det er altid noget, at der er meldt ud i god tid, så vi ikke skal opleve en gentagelsen af farcen fra jul, hvor det først var lillejuleaften, at der blev meldt regler ud! Det kan man ikke kalde rettidig omhu.

Jul og påske er kirkens helt store højtider, og med tanke på, at der meget snart åbnes op for adgang flere steder - hvis man kan påvise at man er vaccineret eller testet inden for 72 timer - så kunne man jo også have forestillet sig, at en tilsvarende ordning var blevet praktiseret i landets kirker her i påsken.

De er åbne med afstandskrav og typisk uden salmesang. Og det er selvfølgelig specielt. Og i en ekstraordinær situation kunne en kirketjener jo godt have kontrolleret beviser for vaccinering eller test, så f.eks salmesang fra menigheden var blevet en mulighed. Men sådan ville ministeriet det altså ikke.

At åbne helt op var naturligvis ikke en mulighed nu - faktisk har sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, også fastslået, at det er veldokumenteret, at hvis mange mennesker er samlet og synger i relativt trange rum, så øger det smitterisikoen.

Afstandskrav er derfor også rimeligt i kirkerne, men forhåbentlig kommer kirkerne snart med i ordningen med coronapas, for hvis kirkegængere er vaccineret eller ny-testet, bør der vel også blive plads til lempeligere regler.

Det skal også huskes, at kirkerne danner rammen om store begivenheder i danskernes liv: Dåb, konfirmation, bryllup og begravelser, og det bliver også på alle disse vigtige områder en glæde, når forholdene igen normaliseres.

Men indtil videre gælder restriktioner, og kirkerne er åbne. Og uanset restriktionerne lever påskeglæden, hjertegløden og kærligheden og det samme gør Grundtvigs ord om at tro »på korsets gåde«.

Også i en coronatid er det værd at minde om, at lyset skal vinde over mørket og livet skal vinde over døden.

Glædelig Påske!

O.D.