Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Pensionsalder - hold hovedet koldt

15-02-2019 KL. 11:20
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Hold hovedet koldt og hjertet varmt - i debatten om pensionsalder!

Helt som forventet og frygtet er der mange overfladiske meldinger og undersøgelser, når det gælder danskernes pensionsalder. Forleden kom der en Megafon-meningsmåling for TV2 og Politiken. Her havde man spurgt borgerne om man er enig i følgende udsagn:

- Folk, der er nedslidte, bør kunne gå på pension før tid.

Og helt forventeligt og forståeligt svarer 91 procent af de adspurgte, at de er »helt enig« ...

Hvad skulle man ellers svare? Folk, der er nedslidte, kan ikke forventes at kunne arbejde - og selvfølgelig er det så rimeligt, at de går på pension før tid. Det har så bare ikke en pind at gøre med, om man som Socialdemokratiet ønsker at indføre en differentieret pensionsalder, hvor folk fra bestemte brancher - der har arbejdet noget over 40 år - skal have en ret til folkepension. Uanset om de er nedslidte eller ej.

Det skal ikke glemmes, at der allerede i dag - uanset hvilken branche man er ansat i og hvor mange år man har arbejdet - er mulighed for at søge førtidspension eller seniorførtidspension, og det kan man så blive tildelt, hvis man er nedslidt og ikke kan arbejde mere. De ordninger kunne man med fordel se nærmere på og udbygge, så de nedslidte - uanset branche - får bedre muligheder for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Og hvis det sker med førtidspension eller seniorførtidspension, er det også til et væsentligt højere beløb end den tidligere folkepension, som Socialdemokratiet vil tilbyde.

Blandt de åbenlyse svagheder ved S-udspillet er også, at der lægges op til, at danskere efter 40-43 års ansættelse i bestemte brancher/faggrupper skal have ret til at få folkepension et par år tidligere, end det ellers er vedtaget. Der er for det første ikke statistik, der går 40 år tilbage, så der er praktiske problemer. Og hvem skal så lige bestemme, hvilke faggrupper blandt danskerne der skal have ret til tidlig folkepension?

Megafon-instituttet har opstillet en række faggrupper og bedt danskerne svare på, hvem af dem, der skal have særlig ret til at gå på tidlig folkepension. Et par eksempler: 64 procent mener, at murere skal have ret til tidlig pension. 32 procent mener, at frisører skal have denne særlige ret, 20 procent vil give ret til tidlig pension for lærere, og syv procent vil give læger ret til tidlig pension.

Hermed bliver det også tydeligt, at det ikke er til at styre efter et bestemt faggruppe-pensionsretsystem for nedslidte. Det er jo ikke samtlige murere, der f.eks. er nedslidte som 65-årige, og naturligvis er der også lærere, som er nedslidte - men med S-udspillet er der ikke noget at komme efter for lærerne.

Eksemplerne understreger, at det hele bliver for tilfældigt, hvis tidlig folkepension skal være en ret for bestemte faggrupper. Langt bedre vil det være at få justeret den nuværende seniorførtidspension, så nedslidte får mulighed for dette - uanset hvilken branche de har arbejdet i.

Det er oplagt, at nedslidte skal have mulighed for at gå på pension før tid. Men det er lige så klart, at en model med tidlig pension til bestemte faggrupper rammer skævt og tilfældigt.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland