Avisen Mener

Pind i opgør med Løkke

Mens der ventes på, hvornår Lars Løkke Rasmussen vil lancere et nyt parti, kan hans optræden stadig føre til hårde angreb fra de tidligere partifæller i Venstre.

Mens V-folketingsgruppen holder ganske lav profil i forhold til Lars Løkke, trækker Søren Pind - tidligere V-minister og V-folketingsmedlem og stadig partimedlem - ikke håndbremsen men giver den fuld gas i angreb på Lars Løkke Rasmussen.

Hør blot, hvad Søren Pind blandt andet skrev om den tidligere V-formands partiplaner i et åbent brev til Løkke i Berlingske forleden:

- Gamle ven, det her projekt handler kun om dig. Din forfængelighed. Og din vrede over det, der er overgået dig. Men det har du selv et medansvar for. Jeg er ikke moralist, men dit rod......Som vi gennem årene er andre, der har måttet kaste os ud foran bussen for at samle op. Vi gjorde det, fordi du var det største talent i dansk politik og kunne lave disse vanvittige Maradona-ryk. Du spillede både på og uden for banen. Reglerne var nogen, du opererede med som muligheder - ikke grænser. Jeg synes ikke, du kan være det bekendt. Jeg kan godt forstå din vrede. Men det gik ikke længere. Du har haft din tur.

Det er unægtelig et kontant opgør, som Pind hermed tager med Lars Løkke. Og det bekræfter kun, at Venstres krise ikke synes at få en ende. Søren Pind skriver selv, at Lars Løkke oprindeligt var taknemmelig for, at netop Løkke gav ham chancen i Venstre, hvor andre ikke viste ham tillid. Men nu er det andre toner fra Pind.

Udover det kontante personlige angreb på Løkke tilføjer Søren Pind, at Løkkes nye parti blot vil splitte det borgerlige samarbejde yderligere, genere Venstre, og Pind forudser, at når Løkke en dag ikke er længere, vil partiet forsvinde ud af dansk politik igen.

Søren Pind kan som tidligere V-folketingsmedlem og tidligere V-minister tale friere, og det gør han så også! Om Løkkes forfængelighed, hans rod - som jo også førte til flere bilagssager - og med besked fra Pind om, at han mener, at Løkke »har haft sin tur«. Det står i hvert fald klart, at Søren Pind ikke bliver en del af Løkkes planlagte partidannelse ...

Det er klart, at Søren Pinds ord er et eksempel på, at der i Venstre er stærke følelser i forbindelse med Løkkes brud med partiet. Det er også helt usædvanligt, ja sensationelt, at en tidligere formand og statsminister bryder med sit parti og varsler en ny partidannelse. Men i Venstres nye ledelse og i folketingsgruppen er der selvfølgelig et udtalt ønske om at få krise afløst af ro. Men den ro kommer næppe foreløbig.

Lars Løkke må forventes at stifte sit parti i løbet af dette år, og det vil udfordre Venstre yderligere. Og det vil så også blive nødvendigt for den nye formand, Jakob Ellemann-Jensen, at forsøge at minimere vælgertabet. I forvejen bløder Venstre, og partiet kan konstatere, at de konservative nu er større i stort set alle målinger, og at Nye Borgerlige truer Venstres andenplads blandt de borgerlige partier.

Men også Venstrefolk ved, at det går op og ned i politik. Det er heller ikke sikkert, at Søren Pind har ret i, at Løkkes parti vil svække de fremtidige borgerlige regeringsmuligheder. Han kan måske score nogle vælgere, som de borgerlige partier ellers ikke ville få - og dermed øge spændingen om regeringsdannelsen efter næste valg. O.D