Gå til hovedindhold
Lokalt

Politiet på jagt efter jule-branderter bag rattet: Mange unge kører spirtkørsel

06-12-2019 KL. 12:21
Empty

Arkivfoto

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Det er aldrig en god ide at kombinere alkohol og bilkørsel.

Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden gennemfører i december en landsdækkende kampagne for at få flere til at blande sig, hvis en beruset gæst til middagen eller julefrokosten finder bilnøglerne frem.

Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

- Vi skal have flere til at lade bilnøglerne blive i lommen, når de har drukket alkohol. Og her spiller omgivelserne en stor rolle, for hvis de blander sig, når en beruset gæst finder bilnøglerne frem, så kan det være afgørende for, at personen aldrig får sat sig bag rattet, siger René Højer, der er programchef i TrygFonden.

Derudover vil politiet også foretage ekstra spritkontroller i december.

I december sidste år blev 360 personer sigtet for spritkørsel.

- Politiets fokus og kontroller vil især blive rettet mod de store julefrokostdage torsdage, fredage og lørdage i ugerne op til jul. Der vil også blive udført kontroller på søndage, hvor man stadig kan være påvirket efter indtagelse af spiritus aftenen forinden, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

En undersøgelse viser, at ikke alle lader bilen stå, når de har drukket alkohol.

Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har spurgt 3.515 bilister, om de inden for det seneste år har kørt bil, selv om de måske har drukket mere end tilladt.

Blandt de adspurgte siger 89 procent nej til spørgsmålet. Otte procent siger ja.

Problemet er størst blandt de 17-35-årige, hvor 16 procent svarer, at de inden for det seneste år har kørt bil, selv om de måske havde drukket mere end tilladt. Blandt de 36-50-årige er tallet 7 procent, hos de 51-65-årige svarer 4 procent ja til spørgsmålet, og hos bilister over 66 år er der 3 procent, der har kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille.

- Er man det mindste i tvivl om sin promille, så skal man lade bilen stå. Det er bekymrende, at så mange kan finde på at køre bil efter at have drukket, når de fleste ved, hvor risikabelt det er. Der skal bare én spritbilist til for at ødelægge det for mange mennesker. Derfor skal vi have flere til at lade bilen stå, når de har drukket alkohol, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Set over de sidste 10 år er antallet af spritulykker med personskade faldet.

Men ulykkerne sker stadig. Sidste år mistede 32 mennesker livet og 183 personer kom alvorligt til skade i ulykker, hvor der var alkohol involveret.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Lokalt

Politichef med opfordring til unge op til hedebølge: »Skru nu ned for festmusikken« Politichef med opfordring til unge op til hedebølge: »Skru nu ned for festmusikken«

112

15-årig dreng frikender kammerater for overfald: "Jeg gjorde det selv" 15-årig dreng frikender kammerater for overfald: "Jeg gjorde det selv"

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland