Gå til hovedindhold
Lokalt

Politiker om fjernvarme-uro: »Det virker voldsomt at bestyrelse fralægger sig ansvar«

19-03-2019 KL. 12:45
Empty

Denne fem år gamle skitse viser, hvordan det måske kommende fjernvarmeværk ved Holstebrovej i Skive kan komme til at tage sig ud. Tegning: Meissner + Sigh

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Skive Kommunes embedsmænd skal nu se nærmere på, hvad det kan komme til at betyde for kommunen, hvis Skive Fjernvarme iværksætter et byggeri af et nyt varmeværk ved Holstebrovej i Skive med risiko for, at Skive Fjernvarme kan komme til at bygge det om eller i værste fald rive nybyggeri ned.

Skive Fjernvarme har indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling på torsdag. Her skal de fremmødte blandt andet afgøre, om den vil give bestyrelsen og direktionen for Skive Fjernvarme ansvarsfrihed, hvis en retssag om værket går Skive Fjernvarme imod.

Jurister vurderer, at risikoen er minimal, men den ér der. Skive Fjernvarme har arbejdet med værket inklusive udvidelse af fjernvarmens forsyningsområde i fem år. Man vil gerne i gang. En retssag, som er sat på stand by, kan nemt trække ud i et par år.

Kunder hos Skive Fjernvarme forstår ikke, at bestyrelsen for Skive Fjernvarme har så travlt, at den ikke afventer retssagens udfald. Der lyder også forslag om at lade generalforsamlingen afgøre, om Skive Fjernvarme skal sætte byggeriet i gang og dermed med sikkerhed undgå, at der kommer en regning, som Skive Fjernvarmes kunder kommer til at betale.

- Det virker godt nok voldsomt, at bestyrelsen for Skive Fjernvarme vil fralægge sig ansvaret for det projekt, hvis bestyrelsen vælger at sætte det i gang, siger Jens Peder Hedevang (V), formand for Skive Kommunes udvalg for teknik og miljø.

Han har bedt embedsmændene om at se nærmere på sagen og de mulige konsekvenser for Skive Kommune af et uheldigt udfald af en retssag, HMN GasNet har rejst mod Energiklagenævnet på grund af Skive-projektet og Energiklagenævnets håndtering af det.

sikring mod personligt tab

Ansvarsfritagelsen er på dagsordenen under Skive Fjernvarmes ekstraordinære generalforsamling på torsdag.

- Vi beder om, at generalforsamlingen godkender, at vi kan gå i gang med at bygge på Holstebrovej, hvis Energiklagenævnet i juni i år igen godkender projektet, siger Jesper Dybdahl, formand for Skive Fjernvarmes bestyrelse.

- Det spørger I ikke generalforsamlingen om. I spørger, om generalforsamlingen vil give jer fritagelse for ansvar, hvis I vælger at sætte byggeriet i gang, inden I kender udfaldet af en retssag, som kan få konsekvenser for byggeriet.

- Ja. Det kan ikke være rimeligt, at jeg og de øvrige medlemmer af bestyrelsen skal sætte vores egne formuer på spil, fordi vi sidder i Skive Fjernvarmes bestyrelse, siger Jesper Dybdahl.

Bestyrelsen vil sætte byggeriet i gang efter sommerferien, hvis Energiklagenævnet i juni igen godkender projektet, uanset jurister vurderer, at en retssag kan falde uheldigt ud og betyde, at Skive Fjernvarme må bygge om eller rive ned.

absurd

- Bestyrelsen repræsenterer godt 3500 kunder. Hvorfor skulle vi beslutte noget, der kommer til at gå ud over vores kunder? Det er absurd, siger Jesper Dybdahl.

Han erkender, der er en risiko, og at regningen ender hos kunderne, hvis det går galt.

- Men er man bange for at gøre noget, så kommer man ingen steder. Så kan man stå og hoppe på sidelinjen og skælde ud som Leif Pedersen (kritisk fjernvarmebruger og læserbrevskribent, red.).

- Leif Pedersen opfordrer jer til at afvente at sætte byggeri af værket ved Holstebrovej i gang, til I kender udfaldet af retssagen.

- Leif Pedersen skulle måske selv have tænkt sig om, da han som medlem af Skive Fjernvarmes bestyrelse var med til at sætte byggeri af værket på Thorsvej i Skive i gang. Det kom til at koste rigtig mange flere penge, end man regnede med. De penge har Skive Fjernvarmes kunder betalt, siger Jesper Dybdahl.

Han fremhæver, at værket på Holstebrovej og den tilhørende udvidelse af forsyningsnettet vil sikre Skive Fjernvarmes kunder den laveste pris på varme. Samtidig erkender han, at Skive Fjernvarme risikerer smæk, hvis retssagen falder uheldigt ud.

- Dét vil ikke være ensbetydende med, at varmen fra Skive Fjernvarme bliver dyrere. Men det er klart, at det er vores kunder, som kommer til at betale den mulige regning, siger Jesper Dybdahl.

Hvis Energiklagenævnet i juni afviser Skive Fjernvarmes projekt efter at have godkendt det to gange, kan Skive Fjernvarme under ingen omstændigheder sætte byggeriet i gang.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland