Gå til hovedindhold
Lokalt

Politikere bekymrede: Skive Vand fører ikke seriøs kontrol med om kloakvand løber ud i fjord og vandløb

21-04-2020 KL. 07:26
Empty

Arkivfoto: Ty Stange/Ritzau Scanpix

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Skive Vand bør gøre noget mere for at sikre, at kloakvand ikke bliver ledt ud i vandløb og i fjorden.

Det mener medlemmerne af Skive Kommunes udvalg for teknik og miljø (TMU), der forleden drøftede en redegørelse fra Skive Vand om overløb fra kloaksystemet i Skive Kommune.

Overløb kan ske under kraftige regnskyl, der betyder, at kloakker, hvor regnvand og spildevand løber sammen, løber over.

Dermed kan spildevand blive ledt ud i vandløb og fjorden og for eksempel lukke for badning ved strande, hvis vand Skive Kommune kontrollerer i sommerhalvåret.

I et læserbrev i torsdagens Skive Folkeblad skrev tre medlemmer af TMU – Anders Bøge (SF), Kim Jepsen (S) og Bente Østergaard (S) - at Skive Vand ikke fører seriøs kontrol med overløb. De henviste blandt andet til, at Skive Vand nu kun registrerer overløb 8 ud af 165 mulige steder.

- Vi har travlt med at slå på landmænd, der ikke har styr på deres spildevand. Derfor er det ikke så godt, at Skive Vand ikke har styr på, hvor mange overløb af spildevand, der sker. Vi vil have mere fokus på, at spildevand ikke bliver ledt ud i vandløb og fjorden, siger Jens Peder Hedevang (V), formand for TMU.

Det har Skive Vand fokus på.

- Skive Vand overtog kommunens kloaksystem fra Skive Kommune. Vi har myndigheders tilladelse til at have overløb. Det betyder ikke, at der ér overløb. For to år siden iværksatte vi en analyse af, hvor vi har overløb af spildevand. Det arbejde fortsætter i år. Vi har brug for den analyse, så vi kan investere i den rækkefølge, vi får mest ud af det, når det gælder om at forebygge overløb af spildevand, oplyser Mogens Nielsen.

Skive Vand kan eliminere overløb ved at separatkloakere, så spildevand og regnvand ikke løber i samme rør. I halvdelen af Skive Vands kloakker løber spildevand og regnvand i samme rør, og det er de kloakker, der kan give overløb.

Skive Vand har senest separatkloakeret i Harre for at fjerne overløb til Harre Vig, der har badestrand. Selv om 2019 var forholdsvis våd, registrerede Skive Vand i 2019 ikke, at badestrande blev lukket på grund af overløb af vand forurenet med spildevand. En lukning af badestranden i Virksund sidste år skyldtes ikke overløb af kloak.

Skive Vand vil de kommende år investere 40 millioner kroner årligt i separatkloakering, der vil forhindre overløb af forurenet vand til vandløb og fjorden.

- Vi kan ikke fjerne overløb på et par år. Det kommer til at tage årtier, inden vi når hele vejen rundt med separatkloakering, oplyser Mogens Nielsen.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland