Gå til hovedindhold
Lokalt

Politikere går videre med store vindmøller: »Det er ikke muligt at stoppe projektet«

12-06-2019 KL. 15:04
Empty

Her ses 140 meter høje vindmøller nær Krejbjerg. Vindmøllerne ved GreenLab Skive bliver 150 meter høje.
Arkivfoto: Lindy Jørgensen

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Skive Kommunes går nu i gang med at lave en lokalplan, der giver mulighed for at rejse 13 store vindmøller og et solcelleanlæg i og ved GreenLab Skive i Kåstrup.

Politikerne i Skive Kommunes udvalg for teknik og miljø traf enstemmigt beslutningen tirsdag.

Den kom efter en såkaldt foroffentlighed om planen. Under høringen i den forbindelse modtog Skive Kommune 66 skriftlige bemærkninger til planen - langt de fleste advarer mod at rejse 13 150 meter høje vindmøller tæt på mennesker, der bor i området.

Kirker og kirkelige myndigheder råder også Skive Byråd at lade være med at tillade 13 store vindmøller i Kåstrup, da de visuelt vil påvirke kirker i området.

Spørgsmålet er, om det er muligt at få Skive Byråd til at stoppe projektet.

- Ja, det er et godt spørgsmål. Det er utrolig vigtigt for GreenLab Skive, at projektet bliver realiseret. Solcelleanlægget og vindmøllerne skal som noget helt nyt levere strøm direkte til GreenLab Skive uden om strømnettet. Det er vigtigt for virksomheder, der etablerer sig i GreenLab Skive, at det bliver sådan, fordi det er med til at forstærke GreenLab Skives grønne profil. Vi er godt klar over, at nogle er kede af udsigten til, at de vindmøller bliver sat op. Det er alle, der kan blive naboer til vindmøller. Men vi kan ikke sige, at beslutningen om, at de skal op, er taget på forhånd, siger Jens Peder Hedevang (V), formand for udvalget for teknik og miljø.

Med i udspillet er kommet en kompensation til naboer for gener af vindmøllerne. For nabobeboelser (stuehuse), der ligger inden for fem gange en mølles totalhøjde, vil der være et fast beløb på 200.000 kroner, og for beboelser mellem fem og seks gange totalhøjden vil kompensationen være på 100.000 kroner.

- Vi er kede af, at udvalget sender forslaget videre, men vi er ikke overrasket over det. Selv folk, der skal sælge jord til at opsætning af vindmøllerne, er betænkelige. Den kompensation, vi vil blive tilbudt, er ikke meget værd. Det er udtryk for en erkendelse af, at vores huse bliver mindre værd, siger Alice Dølby, der bliver genbo til det sandsynligvis kommende vindmølleområde i Kåstrup.

Hun beklager, at politikere ikke vil høre på et forslag om at satse på solceller i stedet. Naboer vil fortsætte kampen.

Næstformand i Udvalget for Teknik og Miljø er Anders Bøge (SF). Han kan ikke forestille sig, at der ikke vil blive rejst nye vinmøller i forbindelse med GreenLab Skive.

- Det er ikke muligt at stoppe projektet. Men nu skal der laves en undersøgelse af, hvordan 13 vindmøller vil påvirke miljøet. Den kan munde ud i, at man kommer frem til, der skal opsættes færre vindmøller, og måske skal de placeres på en anden måde, siger Anders Bøge.

Når lokalplan-forslaget er færdigt, vil det blive sendt i offentlig høring, og der vil blive afviklet et nyt borgermøde om de mulige vindmøller og det mulige solcelleanlæg.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland