Avisen Mener

Politikere må holde vaccinekøen

Danskerne er heldigvis et ganske tålmodigt folkefærd, der pænt venter i vaccinekøen fastlagt af Sundhedsstyrelsen, og der er også køkultur ved de testcentre, der sikrer danskerne et »coronapas« med adgang til frisører, massører m.v. 72 timer frem. Men selvfølgelig måtte det ende med, at der kom en politiker, som særskilt vil have politikere foran i vaccinekøen...

Det er Venstres folketingsmedlem, Jan E. Jørgensen, der på Twitter i alvor har foreslået, at om ikke alle politikere så i hvert fald alle ministre, sundhedsordførere og partiledere skal have lov til at komme foran i køen og blive vaccineret mod corona...

Det er virkelig ikke et gennemtænkt forslag. Der er jo ingen problemer med ledelse af landet, og det aldeles pinagtigt, at Jan E. Jørgensen sammenligner corona-situationen med den gang, der var atomtrussel og der »var en bunker, hvor regering og så videre kunne komme ned«.

Lad os nu holde hovedet koldt. Corona-krisen håndteres, og Danmark ledes, og det gøres ikke bedre ved at landets politikere springer vaccinekøen over. Hvorfor i alverden skulle en tilfældig minister, sundhedsordfører eller partileder prioriteres højere end alle andre - herunder de ældre og sårbare grupper, der pænt venter på deres tur? Det giver ikke mening.

Både landets justitsminister Nick Hækkerup og den konservative partileder Søren Pape samt enkelte folketingsmedlemmer har været ramt af corona, men det har jo ikke truet landets ledelse, og Jan E. Jørgensen er med sit forslag på helt gale veje.

Han understreger, at det er helt hans egen holdning, og at tanken om at bringe politikere forrest i vaccinekøen ikke har været drøftet i Venstres folketingsgruppe. Og Jan E. Jørgensens forslag afvises da også på forhånd af Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen. Og i de øvrige partier er der helt forståeligt ingen opbakning til V-folketingsmandens tanker.

Der er jo en mening med, at Sundhedsstyrelsen har prioriteret rækkefølgen til vaccination efter alder og sårbarhed. De mest udsatte grupper bør selvfølgelig vaccineres først, og blandt andet alder har jo vist sig at være en vigtig faktor i vurderingen af coronas farlighed. Også derfor ville det være helt malplaceret, hvis politikere skulle springe køen til vaccine over.

Efter over et år med corona er der udsigt til, at Danmark snart vender tilbage til næsten normale tilstande - og det bliver skønt! Der er generelt udvist stort sammenhold, og også derfor kan det undre, at Jan E. Jørgensen nu overhovedet kan få tanken om at lade politikere springe vaccinekøen over og komme til først.

Også under en corona-krise skal politikere holde hovedet koldt og hjertet varmt, og det ville være aldeles ødelæggende for borgernes accept af og opbakning til sundhedsmyndighedernes vaccinationsplan, hvis der pludselig var en gruppe - som f.eks politikere - der kunne mase sig forbi køen.

Det er klart, at ét år med en corona-belastning vil medføre, at der også er politikere, der helt taber hovedet. Det er Jan E, Jørgensen så et eksempel på...

O.D.