Lokalt

Politikere undrede sig over SF-forslag: Byråd holder fast i salg af plantage

- Dansk Folkeparti vil ikke løbe fra Skive Byråds aftale om Skive Kommunes budget for 2018, men vi vil tilkendegive, at vi kunne have gjort dette pænere.

Det sagde Skive Kommune fungerende borgmester Preben Andersen (DF), da Skive Byråd tirsdag godkendte, at Skive Kommune sætter Estvad Plantage til salg for at finansiere ny skov ved Hald.

Dansk Folkeparti og Erik Mortensen (Borgernes Stemme) stemte hverken eller imod.

SF stemte imod, resten af byrådet stemte for. Plantagen bliver derfor sat til salg - ligesom rejsning af ny skov ved Hald gennemføres.

Byrådet godkendte forsøget på at sælge Estvad Plantage for at skaffe penge til ny skov ved Hald i efteråret, da byrådet forhandlede sig frem til Skive Kommunes budget for 2018. Dengang var i hvert fald alle medlemmer af byrådet ikke klar over konsekvenser for jægere og ryttere.

Jægere fik for to år siden en ny ti-årig kontrakt med Skive Kommune om leje af jagt i plantagen. I plantagen går ridestier, som Skive Kommune har forpligtet til at opretholde i mindst 10 år.

Udbuddet af plantagen kommer til at ske med krav om, at jægere får tinglyst ret til jagt i skoven i otte år. Det vil måske reducere den pris, Skive Kommune kan få for skoven. Offentligheden har altid ret til at færdes på stier i fredsskov, som Estvad Plantage er, i dagtimerne, uanset om skoven er privat.

- Nogle gange overser man detaljer, når man laver budget. Det var vi nogle, der gjorde her. Vi synes, vi skal stoppe salget af Estvad Plantage nu og finde pengene til skovrejsning ved Hald et andet sted, sagde Anders Bøge. Han pegede på, at Skive Kommune har en del penge til overs fra projekter, som ikke bliver gennemført.

Anders Bøge forudser, at Skive Kommune på grund af tinglysning af jagtret i skoven ikke kan få de 3,3 millioner kroner for skoven, byrådet forudsatte, da det vedtog budgettet.

Erik Mortensen støttede Anders Bøges forslag.

Jens Peder Hedevang (V) afviste, at noget var blevet overset.

- Jeg sagde selv under budget-forhandlingerne, at vi kan tinglyse jægeres jagtret i skoven i forbindelse med et salg, sagde han.

Arne Spicer Lindgren (V) var forundret over, at Anders Bøge sagde, at han ikke havde læst budgetmaterialet godt nok.

- Vi tager hensyn til folk ved udbuddet af Estvad Plantage. Tag det nu stille og roligt og se, hvad vi kan få for plantagen, og tag det dér fra. Man kan ikke stå af et budget på denne måde, sagde Arne Spicer Lindgren.

- Det er spild af tid at stikke folk blår i øjnene ved at sige, vi kan sælge den skov med de begrænsninger, der er. Derfor kan vi lige så godt rette fejlen nu i stedet for at udskyde det, svarede Anders Bøge.

- Lad os da lige få fundet ud af, om der er nogle, der vi give den pris, vi har forudsat, lød Arne Spicer Lindgrens replik.

Og sådan bliver det altså.

- Det er nok ikke det kønneste forløb, vi har set. Men vi har lavet en budget-aftale, og så må vi se, om vi får et tilstrækkelig godt tilbud, sagde Peder Christensen (S).

- Tag nu stille og roligt og se, hvad vi kan få for plantagen, og tag det dér fra, sagde Arne Spicer Lindgren (V) om salget af Estvad Plantage. Hesten forrest i billedet er i øvrigt ikke en del af udbuddet. Arkivfoto: Lindy Jørgensen