Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Presset Ellemann på vej op i gear

22-05-2020 KL. 14:31
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Der er udfordringer nok for Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Han kom til formandsposten efter tummel og krise i Venstre - kulminerende med Lars Løkkes fald. Så brugte Ellemann-Jensen en pæn portion tid på at finde sig til rette i formandsrollen internt og i forhold til samarbejdspartnere, og pludselig var der så dømt corona-krise med masser af fokus på statsministerens statsmandsrolle - og en svær position at agere i for en oppositionsleder.

Meningsmålingerne har bekræftet, at Venstre har det svært. Lars Løkke sluttede med et flot valg, og Ellemann har ikke formået at holde på vælgerne. Det kan måske være en trøst for ham, at det kunne hans far, Uffe Ellemann-Jensen, heller ikke i starten - altså holde på vælgerne. Men Uffe Ellemann fik lært at kommunikere klart med vælgerne, og hvis Jakob Ellemann-Jensen vil fremad, så skal han også forbedre en stil, der utilsigtet kan komme til at virke lidt for ufolkelig og elitær. Det er samtidig et hajfyldt farvand i den såkaldte blå blok, som V-formanden skal forsøge at manøvrere i.

Og mens statsministeren også under debatten om genåbning af Danmark har forsøgt at splitte V og K ved at rose de konservatives leder Søren Pape Poulsen, er det både svært for Jakob Ellemann-Jensen at fastholde og erobre nye vælgere og at holde sammen på de borgerlige partier. Ellemann er presset, men det virker som om, han er ved at komme op i gear, og når Danmark nu for alvor er gået fra nedlukning til genåbning og øget økonomisk fokus, vil han få lettere ved at markere sig som oppositionens leder.

Og når coronakrisens regninger skal betales - og nye reformer kan trænge sig på - vil der komme fornyet pres på S-regeringen og Mette Frederiksen. De partier, der bragte hende til magten, vil være uenige om den økonomiske kurs. Der er i den økonomiske politik ganske langt mellem de radikale på den ene side og SF-Enhedslisten på den anden. Og DF kan S ikke bruge til meget. DF er løbet langt ind i skoven for at gemme sig, efter Kristian Thulesen Dahls »du har mit nummer, Mette«-flirteriet med S, der fik så katastrofale følger for DF.

Det er værd at bemærke, at de radikales leder, Morten Østergaard, er ved at etablere et stadig bedre samarbejde med netop Jakob Ellemann-Jensen. De har begge presset på for at få grænseåbninger af hensyn til turistbranchen og erhvervslivet i det hele taget, og de har begge arbejdet for mere og hurtigere genåbning af Danmark. Samtidig er Venstre og de radikale enige om, at det ikke er vejen frem at sende corona-regningen til erhvervslivet, for det vil koste job og konkurrencekraft for det danske samfund.

Ellemann sagde under partileder-debatten i sidste uge, at Venstre vil have et skatte- og byrdestop. Det er et udmærket udgangspunkt, men han skal bare justere det lidt, så det er det samlede skatte- og afgiftstryk, der ikke må stige. Når der f.eks skal gennemføres grøn omstilling, så vil der være nogle afgifter eller skatter, der skal forhøjes, men så er det et rimeligt krav, at andre skatter eller afgifter sænkes. Og selvfølgelig kan der sikres et stærkt dansk velfærdssamfund, uden at skatteskruen skal drejes igen og igen.

Det er jo netop ved at sikre konkurrencekraft til erhvervslivet og en afvisning af højere skat på arbejde, at der igen kan komme gang i virksomheder og beskæftigelse til gavn for finansieringen af netop velfærdssamfundet.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland