Ritzau Udland

Prognose tyder på genvalg til Portugals præsident

Portugals præsident, Marcelo Rebelo de Sousa, er efter alt at dømme genvalgt til sin anden femårige embedsperiode.

Det viser prognoser fra portugisiske medier.

Ifølge prognoserne får den 72-årige præsident et sted mellem 57 og 62 procent af stemmerne ved søndagens præsidentvalg.

Rebelo de Sousa skal have mindst 50 procent af stemmerne for at undgå at skulle ud i en anden og afgørende valgrunde mod en af sine modkandidater.

Det var på forhånd ventet, at præsidenten ville blive genvalgt. Mest spænding knytter sig til, hvor stor opbakning der er til hans udfordrer fra den yderste højrefløj, Andre Ventura.

Han ser ifølge prognoserne ud til at komme på en tredjeplads efter venstrefløjskandidaten Ana Gomes, der er nummer to. Ingen af dem ser dog ud til at få mere end 16 procents opbakning.

Rebelo de Sousa, der repræsenterer centrum-højre, var politisk kommentator, inden han gik ind i politik.

Han er kendt som en tilgængelig og folkelig skikkelse, der blandt andet står i en supermarkedskø i shorts, deler et måltid med en hjemløs eller springer i havet for at hjælpe et par piger, hvis kano var kæntret.

I Portugal har præsidenten begrænset politisk magt i forhold til parlamentet og regeringen, men er en indflydelsesrig stemme.

På trods af, at Portugal er delvist lukket ned på grund af coronapandemien, ser valgdeltagelsen ud til at ligge nogenlunde på niveau med valget for fem år siden.

Søndag kunne Portugal melde om det hidtil højeste antal coronadødsfald.

I den forgangne uge er der bekræftet over 85.000 nye smittetilfælde og næsten 1500 dødsfald blandt de 10 millioner indbyggere.

- Til dem, der kan og vil stemme: overvind jeres frygt, lød budskabet fra Rebelo de Sousa, da han selv stemte.

Klokken 16 lokal tid havde lidt over 35 procent af vælgerne stemt. Det er kun en smule færre end ved seneste valg.

Det endelige valgresultat ventes klar mandag aften.

/ritzau/AFP

Portugals præsident, Marcelo Rebelo de Sousa, spritter hænderne af, inden han stemmer på et valgsted i byen Celorico de Basto søndag. Alle prognoser peger på en sikker valgsejr til ham.