Lokalt

Reddede mands liv: Kenneth er indstillet til fornem pris

De havde tilbragt dagen i godt selskab med hinanden og deres respektive hunde, da de den 15. august 2020 var samlet til eliteschweissprøve i Blåvandshuk.

Men da de andre lige ville hilse af med Jan Dahl Pedersen på parkeringspladsen ved Sports Park, fandt de ham sammensunket over rattet i sin bil, som kørte i tomgang. Jan havde fået hjertestop, og der var brug for akut handling.

Blandt Jans kammerater var schweisshundefører Kenneth Jensen fra Stoholm, der er formand i Dansk Schweisshundeforening og sammen med tre andre tilstedeværende med beslutsomhed og handlekraft fik givet Jan Dahl Pedersen hjælp nok til, at han efter 12 minutter vendte tilbage til livet.

På den baggrund er Kristian Kenneth Jensen nu sammen med Allan Skriver fra Løgumkloster, Lasse Gold fra Oksbøl og Michael Erik Hamann Jensen fra Spjald indstillet til at blive Årets Hjerteredder, en pris som hvert år uddeles af Hjerteforeningen til modige livreddere, der turde træde til at give livreddende førstehjælp til et medmenneske, da det gjaldt.

Hjerteforeningen har denne gang modtaget 47 indstillinger til Årets Hjerteredder 2021, og det felt bliver mandag den 22. februar snævret ind til tre, der kommer til at deltage i Hjertegalla på TV 2 Charlie den 13. marts, hvor Årets Hjerteredder findes ved afstemning blandt de tre finaledeltagere.

Der er Kenneth Jensen og de øvrige tre helte fra Blåvandshuk altså ikke helt henne endnu, men den størst tænkelige præmie, nemlig at se Jan Dahl Pedersen vende tilbage til livet, har de allerede indkasseret.

Den øvrige del kunne Kenneth Jensen egentlig godt undvære, for han er normalt et stille gemyt, der ikke gør så meget væsen af sig.

- Det er da så farligt fint at være indstillet til, og jeg synes også, det er godt, at der kommer så meget opmærksomhed på en god sag. Men det er ikke noget, jeg sådan har gået og fortalt om, og det er også lidt svært, fordi man bliver så berørt af det, hver gang man fortæller om det. Og som jeg har sagt til min kone, så må der da godt gå et par år, inden jeg skal i avisen igen, griner Kenneth Jensen.

Godt forberedt

Han er ikke selv overrasket over, at han viste sig snarrådig, da der var brug for det, for han er fortrolig med førstehjælp gennem sit arbejde som skov- og naturtekniker, hvor han også har haft flere kurser inden for de sidste par år.

- Så jeg var ikke så meget i tvivl om, hvad der skulle ske. Der var også en schweisshundekollega, der ringede 112 med det samme, så de var gode til samtidig at forklare os over telefonen, hvad vi skulle gøre, så selv om det egentlig var en panik-situation, så var der fuldstændig styr på det hele vejen igennem, siger Kenneth Jensen.

Han har ikke en fotografisk erindring om forløbet, men han husker, at kollegaen Allan Skriver fik trukket Jan Dahl Pedersen ud af bilen og begyndte at give ham hjertemassage, som Kenneth Jensen lidt efter overtog.

- Og der var ingen tvivl om, at han var død. Han var bare helt væk, og det var lidt mærkeligt, for vi havde lige siddet overfor hinanden og sagt farvel to minutter inden. Vi havde endda også lige taget et billede af ham, fordi han havde gjort det godt til prøven, og der var intet at se på manden, siger Kenneth Jensen hovedrystende om offeret, som han betegner som en stor og stærk mand midt i 50´erne.

De havde lige inden afsked indtaget en god frokost sammen, og efter nogen tid med intensiv hjertemassage begyndte hans mad at komme op igen, fordi der blev trykket sådan på ham, og kollega Michael Erik Hamann Jensen måtte opgive at give kunstigt åndedræt.

Imens var nogen løbet over i den nærliggende svømmehal, hvor han fik fat i en livredder, der kom til med en hjertestarter og begyndte at give stød.

- Der var ikke liv de første par gange, vi stødte ham, men det kom der, lige som både helikopter og ambulance ankom. De sagde tak for hjælpen, og så blev vi vippet til side, siger Kenneth Jensen, der på afstand kunne følge resten af redningen og herefter se Jan Dahl Pedersen blive fragtet bort i en helikopter med retning mod Odense Universitetshospital.

I dag har Jan Dahl Pedersen det godt igen og er begyndt at arbejde. Men de første dage efter ulykken stod hans skæbne hen i det uvisse, og først efter tre-fire dage fik Kenneth Jensen og de øvrige besked om, at deres indsats havde båret frugt. Og så skal den 44-årige schweisshundefører fra Stoholm egentlig heller ikke bruge mere.

Om det bliver til en finaleplads som Årets Hjerteredder går Kenneth Jensen ikke det fjerneste op i. Han er blot glad for, at den førstehjælp, han har lært, viste sig nyttig, da der pludselig blev brug for den.

Hvem, de tre finalister bliver, offentliggøres den 22. februar på hjerteredder.dk. Du kan derefter være med til at kåre Årets Hjerteredder ved at afgive din stemme på hjerteredder.dk fra den 22. februar til den 10. marts klokken 12.

Kenneth Jensen, her med Frida, er formand for Dansk Schweisshundeforening og var den skæbnesvangre dag i august i Blåvandshuk til eliteschweissprøve, hvor en kollega pludselig faldt om med hjertestop. Kenneth Jensens efterfølgende førstehjælp har nu fået ham indstillet til Årets Hjerteredder.   Foto: Henrik Bagge