Ritzau Politik

Regering er imod direkte tv-billeder fra sag mod Støjberg

Regeringen er imod, at borgerne får mulighed for at følge rigsretssagen mod Inger Støjberg (V) direkte minut for minut.

Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S) på Folketingets talerstol, hvor et forslag fra Støjberg behandles.

Hun er anklaget i den blot sjette rigsretssag i danmarkshistorien og vil lade medierne transmittere lyd og billede direkte fra afhøringerne. Men det afviser regeringen.

- Når regeringen ikke kan støtte lovforslaget, er det, fordi forslaget efter min opfattelse giver anledning til alvorlige og principielle betænkeligheder, siger justitsministeren.

I dag er det allerede muligt at tillade direkte transmission, hvis det skønnes nødvendigt. Men i praksis sker det sjældent af hensyn til blandt andet vidner.

Det er muligt for alle interesserede at møde op i rigsrettens lokaler og følge sagen. Sagen vil også kunne følges i medierne, der ligeledes har afgang til sagen for at skrive referater.

Et stort flertal i Folketinget stemte i begyndelsen af februar for at rejse en tiltale mod Støjberg for brud på ministeransvarlighedsloven.

Hun anklages for at stå bag en ulovlig instruks i 2016 om at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Støjbergs tidligere parti, Venstre, er også imod forslaget af hensyn til vidnerne. Det er Dommerforeningen også.

Justitsministeren mener, at forslaget bryder med det grundlæggende princip om, at vidner ikke må overvære forklaring fra andre vidner, før den pågældende selv har afgivet forklaring.

En stor del af sagen er dog allerede offentlig efter utallige samråd og afhøringer i Instrukskommissionen, der har gennemgået sagen.

Den tredje kritik fra justitsministeren går på, at vidnerne risikerer at blive udsat for en "voldsom offentlig eksponering, som den pågældende ikke selv har lagt op til".

Rigsretssagen mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister står til at begynde 2. september.

Sagen vil bestå af 38 retsmøder frem til slutningen af november.

/ritzau/