Lokalt

Regionsformands udspil: Skive kan klare sig uden akutbil

De sygeplejerske-bemandede akutbiler i Skive, Ringkøbing og Tarm skal erstattes af Region Midtjyllands tiende akutlægebil, der skal placeres i Ringkøbing-Skjern Kommune, mens der ikke bliver nogen erstatning i Skive.

Sådan lyder udspillet fra formanden for Region Midtjyllands Regionsråd Anders Kühnau (S) i forbindelse med den orientering om Region Midtjyllands præhospitale indsats, regionsrådet fik mandag.

De tre akutbiler rykker ud mellem 1,4 og 2,4 gange i døgnet. Der rykker altid en ambulance og en akutlægebil og eventuelt en lægehelikopter ud samtidig, når 112-folk vurderer, det er nødvendigt.

Der er akutlægebiler i blandt andre byer Viborg og Holstebro.

Regionsrådsmedlem Claus Kjeldsen (S), Skive, er positiv over for udspillet, selv om Skive står til at miste akutbilen med en sygeplejerske og en paramediciner, en specialuddannet redder, om bord.

- Jeg vil gerne have de sygeplejersker, der arbejder i akutbilerne, tilbage på sygehusene, hvor der i høj grad er behov dem. Rederne oplever, at de sidder på sygehuse og visner, når de har akutbil-vagt, siger Claus Kjeldsen.

Når det gælder Skive lægger han vægt på at en af Danmarks tre akutlægehelikoptere har base i Skive. Det giver en meget hurtig responstid, når en borger for brug for den hjælp, læge og det øvrige personale i luftambulancen kan give.

- Næste år får vi den fjerde akutlægehelikopter, der får base i Saltum i Nordjylland. Den vil også meget hurtigt kunne komme til for eksempel Fur, hvis der bliver behov for det, og Skive-helikopteren er optaget af en anden opgave, siger Claus Kjeldsen.

Han ønsker samtidig, at ambulancer i Skive Kommune bliver bemandet med paramedicinere, der kan iværksætte behandling, inden lægebil eller lægehelikopter når frem.

- Sådan en model vil jeg som borger i Skive Kommune være tryg ved, siger han.