Gå til hovedindhold
Avisen Mener

S og V bliver mere og mere ens

10-05-2019 KL. 11:09
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

I valgkampen vil Venstre og Socialdemokratiet forsøge at fremstå som klare regerings-alternativer, men de kan ikke længere skjule, at de i kampen om vælgerne bliver stadig mere ens.

Socialdemokratiet har valgt at lægge sig tæt på Venstre og DF i udlændingepolitikken. S er med i stort set alle forlig og alle stramninger på området, og selv når det f.eks gælder FN-kvoteflygtninge, vil Socialdemokratiet ikke åbne en dør på klem.

Onsdag kom så dagen, hvor Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, nærmest lagde op til kopi-politik i forhold til Socialdemokratiet om velfærdssatsninger og øgede offentlige udgifter. Nu vil også Venstre lade det offentlige forbrug vokse med 0,65 procent frem til 2025. Socialdemokratiet er på samme niveau. Lars Løkke gav den så lidt som tal-tryllekunstner, da han lovede velfærdsløft for 69 milliarder frem til 2025. Reelt giver 0,65 procent stigning i de offentlige udgifter ialt 20,5 milliarder frem til 2025, men Løkke valgte at lægge alle de årlige stigninger sammen, og så nåede han det imponerende tal på 69 milliarder kroner....

Det betyder samtidig, at der ikke er meget snak om mulige skattelettelser. Der er - på grund af tidligere reformer - et økonomisk råderum i dansk økonomi, men det lægger S og V nu op til at bruge på velfærdsløft.

Der kommer flere ældre - danskerne lever i gennemsnit længere - og der er voksende udgifter til børneområdet og sundhedsområdet. Det er helt fint og rigtigt, at der politisk er vilje til at styrke velfærdsområdet. Men det kan undre, at man henter alle pengene hertil fra det såkaldte økonomiske råderum. Der er f.eks stor forskel på, hvor effektive kommunerne er i den økonomiske styring og i en stor offentlig sektor burde det også være muligt at finde effektiviseringer og sparemuligheder, hvis viljen var til stede.

På den måde kunne der både blive penge til ekstra velfærd på en stribe områder - men også plads til at sikre yderligere vækst og udvikling ved at finde flere midler til forskning, uddannelse og lavere skat på arbejde. Alt sammen områder, der kan bidrage til at skabe nyt økonomisk råderum for det danske samfund.

Det var som Venstres formand - og ikke som statsminister - at Løkke lancerede sin velfærdsplan. De konservative og Liberal Alliance er tydeligvis ikke enige med ham om, at så godt som hele råderums-puljen skal gå til velfærd, og at der ikke tænkes på lavere skat.

Socialdemokratiet ser det som »panik før lukketid«. Under alle omstændigheder er det ganske specielt, så ens S og V nu tænker om velfærd, udlændinge og skat. Hvis en turbulent parlamentarisk situation efter valget ender med en S-V regering, vil det ikke tage lang tid for de to partier at blive enige...

Jo mere ens S og V bliver i deres politiske meldinger, desto større interesse vil der blive for, hvad de partier - som de satser på støtte fra - kræver af indrømmelser og justeringer.

Venstre kan ikke få de konservative og Liberal Alliance med på velfærdsudspillet. S kan ikke få de radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet med på partiets udlændingekurs. Og de nævnte partier er også uenige med S om økonomi. Men S og V bliver stadig mere enige...

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland