Gå til hovedindhold
Lokalt

Så kom økokøerne på græs: Anders Lund Madsen så turbogederne danse (video)

15-04-2018 KL. 17:52
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

 

Selvfølgelig har skribenten set Kevin Costner i filmen »Danser med Ulve«. Og jovist er der langt fra Costner til tv- og radiovært Anders Lund Madsen.

Men det handler om dyr og dans. Mens Costner var alene blandt præriens ulve, er Anders Lund Madsen omgivet af tusinder af mænd, kvinder og børn.

Stedet er Hagens Mølle på Furvej, få kilometer nord for Skive. Vejret er perfekt, udsigten over Skive Fjord er unik og diset. Det er her, landskabet snor sig i bakkeland. Ligesom lange slanger af yngre og ældre publikummer snor sig fra et stort parkeringsområde på grønne marker til gården, hvor ægteparret Lene og Michael Bisgaard driver økologisk landbrug. Det er her, de har 220 køer. Af racen jersey, også kendt som turbogeder, hvilket udtryk Skive Folkeblads udsendte må erkende aldrig tidligere at have hørt. Men en ko, og sågar en jerseyko, har vi da både set og hørt. Og vi ved, at jersey er en race, som leverer en herlig mælk. En mælk med meget fedt, over seks procent, fortæller Michael Bisgaard til de mange publikummer, som vi aldrig når at tælle. Slangen vandrer langs gårdens bygninger, rundt om marken med forårets første græs, som er indhegnet:

- Og der er strøm i hegnet, sku’ jeg sige fra Lene. Altså ikke endnu. Lige om lidt. Lige pludselig, advarer Anders Lund Madsen.

ANDRE VILLE GØRE DET SAMME

Under andre omstændigheder ville vi tage lange skridt væk fra hegnet. Og andre ville gøre det samme som om. Men vi og de mindst 2000 andre, som er troppet op på Furvej søndag formiddag, flytter os ikke ud af stedet. De af os, som har været så heldige at finde en plads, hvorfra vi har frit udsyn til køerne. Faktisk er der rigtig mange af os, for der er masser af meter rundt omkring den store indhegning.

- Nu er markeringerne også sat op, og Michael (Bisgaard, red.) er betænkeligt tæt ved det strømførende hegn, kommenterer Anders Lund Madsen.

For det er sådan, han gør, tv- og radioværten. Kommenterer forløbet. Diamantpladserne kalder han publikumspladserne på toppen af en af de smukke bakker, som græsmarken læner sig op ad.

- Jeg ser med enorm tilfredsstillelse, at folk er trukket op på diamantpladserne. Det er meget, meget svært at forestille sig, at det her skal kunne gå galt, som de sagde, da Titanic sejlede ud. Der kan ikke ske noget her, fortsætter Lund Madsen.

PRAKTISK KOLORIT

Udover at sikre ekstra underholdning til årets store økodag, når køerne i ren kådhed danser, har Lund Madsen fået opgaven at informere om det praktiske. Og at sætte kolorit på det, som dagen handler om.

- Jeg siger nu, og det siger jeg med al den myndighed jeg har fra Michael: Der er strøm i hegnet, mine damer og herrer! Hegnet er strømførende, og det kan man jo lige tjekke. Det er der så flere, der gør, kan jeg se.

Sekunder senere:

- Øh, der ku’ ha’ været strøm i hegnet. Der er strøm i hegnet lige pludselig. Men stadig har vi altså seks minutter og 14 sekunder, før køerne slippes fri. Og jeg ser en menneskemængde på flere tusinde trække frem

Fire køer er markeret. En med rødt, en med gul, en med grønt og en med blåt. De er mærket, og så har de en gps-tracker om halsen, så ejerne kan se, hvor meget de bevæger sig.

Umiddelbart før køerne slippes ud i friheden, som Lund Madsen formulerer sig, så vil han vide, hvorfor familien Bisgaard valgte jerseykøer:

- Det er jo en lidt mindre ko, men også en meget smuk ko. Men det er vel ikke af æstetiske årsager?

MINORITETS-.KO

Michael Bisgaard bekræfter, at der er tale om en lidt mindre ko, og at han er leverandør til Thise Mejeri, som har jerseymælk som drikkemælk.

- De stammer oprindeligt fra Den Engelske Kanal. Ellers giver det vel ikke mening at kalde dem jerseykøer. Men ved du, hvornår koen er kommet til Danmark, og om den har opnået status af standardko, eller er den stadig en minoritetsko? vil Lund Madsen vide.

Jersey hører stadig til minoriteterne, mener Michael Bisgaard og siger:

- I daglig tale en turboged, fordi den er så lille.

Der skal gå endnu tre minutter og 32 sekunder, før klokken bliver tolv, og de 220 jerseykøer slippes fri, konstaterer Lund Madsen. Han ser hen mod åbningen i stalden, hvor køerne interesseret følger med:

- Jeg ser også, at nogle af køerne er trukket hen. Det synes at være de samme fire køer, som jo altså har ligget i sovepose henne ved døren de seneste 14 dage. Michael, en af køerne ka’ jeg ikke undgå at lægge mærke til, en af køerne virker ret aggressiv. Den sortmaskede ko der helt forrest har haft et lidt truende blik hele den time, jeg har været her i hvert fald. Er det en ko, vi skal forvente noget fra?

MULIGVIS

Muligvis, siger Michael Bisgaard, har koen en personlig relation til Anders Lund Madsen, og at den har noget at skulle have fortalt. Han chokerer den københavnske multimedievært yderligere, da han varsler, at han lige om lidt vil gå ind til køerne:

- What?! Mine damer og herrer, det er altså sådan, at Michael har tænkt sig at gå ind til køerne lidt om lidt. Det kan betyde, at det er det sidste, vi ser af ... øh, hvor er Lene henne? Er du tryg ved, at Michael går ind til køerne? spørger han bekymret gårdmandsfruen.

Lene Bisgaard er helt tryg og fortæller, at familien dagligt går ind til køerne. Køerne løber af ren lykke, fortæller hun. Ingen bidskhed her.

- Michael, ska’ du ikke hen i nærheden af køerne? Eller har du en fjernudløser eller hvad sker der? Hold da op, nu sker det. Der er 30 sekunder igen. Hold da op, nu strammer det til! Michael bevæger sig mod køerne med en vis frygtløshed. Men køerne er ophidset. Der er nu 18 sekunder til økodagens store klimaks, og jeg synes, vi skal tælle sammen. Nu er der 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 ...NU! er køerne ... Et vanvittigt scenarium. Nej, det er utrolige scener, der udspiller sig her ikke langt nord for Skive. Og der har vi ... nej, den tøver. Det er vanvittigt! Jeg har aldrig set så aktive køer i hele mit liv, råber Anders Lund Madsen og tilføjer:

- Nu søger den første og modigste ko ud. Lene, er det en ko, vi kender? Jeg skræmmer dem med min stemme. Så jeg vil lade være at tale et øjeblik. Og nu sker det. Nu er køerne ude! Og så danses der, mine damer og herrer! Det er IKKE en myte! Det er sandt, og her har vi denne demonstration af glæde også parret med en vis form for ængstelse, for det er jo et byttedyr. Men lige nu er der cirka 30 køer ude med spændte patter. Men det er vidunderlige scener, og der løbes op mod diamanthegnet, lyder det fra en begejstret københavnervært.

DEN GULE ER UDE

Og så sætter Lund Madsen fokus på de fire køer, som har fået farver på benene og gps-tracker omkring halsen:

- Der har vi så den grønne ko med den grønne tracker. Vi ser hende løbe. Ja, hun går hen mod forsamlingen, hun standser, og hun løber videre. Spændende er det. Og dér har vi så den røde, der på forhånd er dømt som favorit. Jeg er ikke helt klar over, hvad hun er favorit til. Men hun er helt tydeligvis en ledertype. Og den gule er ude, og der kommer den blå. Den blå er den sidste ude af de fire trackede køer. Og der er fald, men hun er oppe igen. Og der kommer en af de mere følsomme køer. Jeg ved ikke, om det er helt trygt, at alle køer på den måde løber lige direkte hen mod folk, opråber Anders Lund Madsen.

Tre køer står tilbage af de 220 mælkemaskiner, som københavnerværten døber dem:

- Her har vi så de tre mindst entusiastiske køer i Skive. De gider helt ærligt ikke rigtigt, fortsætter Lund Madsen.

JERSEY-TRIO

Men det gør de, den sidste jerseytrio. Og så er de alle ude. Alle har opnået friheden efter mange måneder indenfor i stalden, konstaterer Anders Lund Madsen.

Og der grines. Af køer og københavner. Latter lyder fra små og store publikummer. Og smukt ser det unægteligt ud, når de 220 køer bevæger sig rundt i det bakkede landskab ved Hagens Mølle.

Efter nogle minutter begynder flere publikummer at fortrække mod parkerede biler. Små børn har holdt sig vågne for at overvære seancen. For at overvære den årlige dans, som køer - jersey, sortbrogede, dansk rød malkerace og alle de andre racer - økologiske eller konventionelle - gennem årtier har vist, når foråret viser sig fra sin lune side.

 

 

 

 

 

 

 

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland