Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Sæt dig ned og se på dejlige Skive

27-07-2020 KL. 11:00
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

For kort tid siden satte Skive Kommune tre nye bænke op - to på Skive Havn og en på Resen Strand.

Bænken Horisont står på Resen Stand et par kilometer nord for Skive Havn. Bænken Sømærket står på en mole på jollehavnen i Skive og bænken Kajkant står på kajen ved Skive Sten og Grus.

Bænkene blev tegnet af elever på Krabbesholm Højskole i Skive i foråret 2017. Højskolen gav et hold designelever opgaven at designe dem til havneområdet i Skive og Krabbesholm Skov. ’

Bænkene er helt igennem lokale. De er designet af elever på højskolen til området. Bænkene er også blevet produceret af lokale - Kajkant og Horisont af Woodwize i Oddense, og Sømærket er produceret af elever på Skive College. Egetræet i Kajkant stammer fra Eskjær Gods.

Også de 130.000 kroner, bænkene koster er stampet op lokalt. Spar Vest Fonden, Ginnerup A/S, Kaj Ove Madsen, Bertel Gantriis, Moland, arkitekt Søren Yde og Skive Kommunes byudviklingsudvalg har sponsoreret.

Byrådsmedlem Ruth Kristensen, medlem af Skive Kommunes byudviklingsudvalg og formand for udvalget i 2017, har i samarbejde med Krabbesholm Højskole været idémager bag realiseringen af de tre bænke, som nu pryder havn og fjord.

Krabbesholm Højskole er interesseret i lade elever skabe flere unikke bænke til havneområdet i Skive. Og Ruth Kristensen så gerne, at Skive Kommune sætter penge af på budgettet til opsætning af to nye, unikke bænke op hvert år.

Lokale fonde kunne måske også træde til. Det er i hvert fald en original idé, byudviklingsudvalget her har fat i, og hvis den udføres rigtigt og markedsføres godt, så den ikke skal leve i det skjulte, kan Skive få opbygget en anderledes form for skulpturpark, som kan være med til at profilere byen og kommunen.

I 2006 fik Skive Kommune »Skives 11 Stjerner« designet lokalt af Jacob Jensen Design og produceret af lokale virksomheder. Ingen trafikant, der har passeret for eksempel rundkørslen med skulpturen »Solen«, glemmer den oplevelse.

Andre byer har skulpturparker - så som Ekebergparkens skulpturpark i Oslo med skulpturer af internationalt anerkendte kunstnere. Her kan man gå rundt og lade sig overraske af skulpturerne og glæde sig over dem.

Da Aarhus i nogle år i træk var vært for udstillingen »Sculpture by the Sea«, blev kystområdet syd for byen hvert år besøgt af mange tusinde sommergæster, som satte pris på samspillet mellem natur og kunst.

Hvis arbejdet med bænkene fortsætter, kan Skive få en slags permanente »skulpturer«, som både kan ses og bruges, nær kyst og strand.

Skulle det nu være noget særligt at stille bænke op?, vil nogen måske spørge. Men anderledes ideer gror ikke på træerne, og her er et lokalt projekt, som har potentialet til at tilføre Skive et nyt blivende oplevelsestilbud med appel til mulige tilflyttere og sommergæster. Og med indbygget fornyelse i en årrække.

Mange lokale færdes i og nyder området. Unikke bænke vil tilføje en spadseretur i området nye oplevelser, som vil vække nysgerrighed - og samtidig give mulighed for at sætte sig og nyde den natur, som Skive Kommune gerne vil kendes for.

For design-elever på Krabbesholm Højskole vil det give mening at få mulighed for at designe til det område, højskolen ligger i, og de kan sætte sig et blivende spor efter højskoleopholdet til glæde for de, som bor i og besøger Skive.

På den måde kan en fortsættelse af bænke-projektet også være med til at knytte højskole og by tættere på en konkret og meningsfuld måde.

En unik bænkepark i skov og ved fjord vil kunne blive bemærket og husket på lige fod med Skives 11 Stjerner - og, nok ikke uvæsentligt; den vil være rørende billig sammenlignet med andre skulpturpark.

Og så gør det ikke noget, man smiler, når man tager hjem efter et besøg i Skive.tj

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Lokalt

Politichef med opfordring til unge op til hedebølge: »Skru nu ned for festmusikken« Politichef med opfordring til unge op til hedebølge: »Skru nu ned for festmusikken«

112

15-årig dreng frikender kammerater for overfald: "Jeg gjorde det selv" 15-årig dreng frikender kammerater for overfald: "Jeg gjorde det selv"

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland