Avisen Mener

Sallings velfortjente cykelsti-succes

Det kan nytte at kæmpe!

Mens Danmark i denne uge bevægede sig fra kold dybfryser-temperatur til håb om sol og tocifrede varmegrader i weekenden, brød den lokale glæde allerede frem for flere dage side med nyheden om, at et politisk flertal på Christiansborg har bevilget penge 16 millioner kroner til den længe ventede dobbeltrettede cykelsti mellem Harre og Nautrupvej.

Den er der kæmpet for i årevis. Undervejs kom trafikpolitikere fra Christiansborg også på inviteret cykeltur på strækningen, så de selv kunne opleve, hvor ubehageligt det var - og er - at cykle på rute 26 i Nordsalling. Billedet af Andreas Steenberg (R) og Socialdemokratiets tidligere trafikordfører, sundhedsminister Magnus Heunicke på cykel på ruten med en kæmpe lastbil bag sig huskes, og det samme gør indsatsen fra lokale ildsjæle som f.eks John Pedersen fra Harre - og Skive Kommune. Mange har kæmpet i denne sag - og det er flot at cykelstien kom i hus. Den blev borgerne sådan set også lovet i 1968...

Som led i en ny trafikaftale mellem regeringen, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten kom pengene til cykelstien i Salling på bordet. Og en stribe andre cykelsti-projekter rundt omkring i landet kom også med i aftalen.

Den kommende cykelsti er godt for sikkerheden, godt for cyklister og bilister, godt for turisme, grøn omstilling - godt for hele lokalområdet. Det er en farlig strækning, der nu skal sikres for de svage trafikanter, og med øget cykelglæde i landet, er det et kæmpe fremskridt, som kan få endnu flere til at hoppe på cyklen og opleve Salling.

Det er godt, når det viser sig, at det er kampen værd at arbejde ihærdigt for en sådan cykelsti. Ifølge Transportministeriet er tidsramme for de vedtagne cykelsti-projekter rundt i landet 2021-2023. Det første tal lyder bedre end det sidste, og i den forbindelse er det glimrende, at Skive Kommune vil kontakte Vejdirektoratet for at høre om Skive Kommune kan stå for opgaven med at få etableret cykelstien.

Som omtalt her i avisen tidligere på ugen understreger borgmester Peder Christian Kirkegaard (V), at Skive Kommune i givet fald er klar til at rykke hurtigt på opgaven. Og kommunen mener, at den kan klare anlægsopgaven for 10 millioner kroner.

Der er tale om en strækning på cirka to kilometer på den nordlige side af Brovej. Ved Harre skal den nye cykelsti kobles til en blind boligvej og ved Nautrupvej føres cykelstien ind til en eksisterende markoverkørsel. Fra cykelstien bliver der så mulighed for at fortsætte via Nautrupvej og undgå at cykle på Rute 26.

Det giver mening - også for hele oplevelses-industrien, fordi cykelture vil blive endnu mere populært - når det foregår på sikre veje.

At det lykkedes at få cykelstien vedtaget skal bruges som yderligere inspiration for trafik-forbedringer på Skiveegnen. Strækningen Skive-Herning fik et løft med omfartsvejen ved Haderup, men der skal ske mere. Såkaldte 2-1 veje med ekstra kørebane i den ene retning vil være oplagt. Og så kunne cyklisterne også fortjene en ordentlig cykelsti på Herningvej fra Skive til rute 16 med Holstebro-Viborg vejen. Kæmp videre. Det kan nytte.

O.D.