Gå til hovedindhold
Debat

SF kæmper for flere cykelstier i finanslovsforhandlingerne

20-11-2020 KL. 13:07
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Cyklisme er både klimavenligt og sundt. Nye beregninger for sundhedsgevinsten ved cyklisme viser, at sundhedsgevinsten ved cykling er højere for både den enkelte cyklist og for samfundet generelt, end tidligere beregninger viser. Det er ingen hemmelighed, at motion er godt for både krop og sjæl, og derfor bør de danske cykelstier også gøre det attraktivt for de danske borgere at vælge cyklen frem for bilen.

SF foreslår derfor, at der afsættes to cykelpuljer:

1. En pulje til cykelstier og cykelruter langs statsveje: Her afsættes der 200 mio. kroner, der skal gå til at etablere ruter og stier, der både kan ligge lige ved siden af vejene, eller et spor parallelt med vejene.

2. En cykelpulje, der kan søges af kommunerne: Her afsættes der 100 mio. kroner, der forudsætter en kommunal medfinansiering på 50-70 procent, så der kan gennemføres projekter til minimum 200 mio. kroner samlet. Puljen har til formål, at kommunerne kan etablere diverse cykelprojekter efter ansøgning.

Cyklisme er en rigtig god måde at holde sig fysisk aktiv på, og det er vigtigt. Fysisk aktive mennesker har nemlig mindre risiko for at blive ramt af livstilssygdomme som type 2 diabetes, der både omfatter den enkelte, men også samfundet, da livsstilssygdomme årligt koster samfundet mange penge i behandlingsomkostninger. Øget cyklisme kan altså resultere i en forbedring af folkesundheden, der ikke kun gavner den enkelte, men også hele samfundet. Hvis altså man ikke risikerer at blive kørt ned.

Der er mange steder, hvor folk aktivt fravælger at cykle, fordi det er utrygt. Banestierne i Midt- og Østjylland er blandt andet et godt eksempel på trafiksikre cykelruter, men der er brug for endnu flere. Derfor vil SF kæmpe for flere cykelstier og –ruter både på landet og i byerne.

Problemet opstår blandt andet i høj grad på børnenes vej mod skole.

Hvis vi kan få endnu flere børn til at cykle dagligt, vil det både spare et antal af bilture for forældrene og samtidig vil børnene måske holde fast i cyklismen, når de bliver voksne. Det er ikke kun godt for den enkelte og for samfundet men også for klimaet.

Signe Munk,

Klima- og energiordfører

Anders Bøge,

Byrådsmedlem i Skive,

Hans Okholm,

Byrådsmedlem

i Silkeborg,

og Kai O. Andersen,

byrådsmedlem i Viborg,

alle SF

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland