Gå til hovedindhold
Lokalt

Skal overholde nye krav: Region vil flytte del af lungeklinik retur til Viborg

06-08-2020 KL. 10:24
Empty

På Regionshospitalet i Skive har det længe været et ønske at kunne tilbyde både brugere og medarbejdere et sted at spise. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

En del af lungeklinikken i Skive Sundhedshus skal flyttes til sygehuset i Viborg for at sikre Hospitalsenhed Midts lungespeciale.

Det skal ske som følge af Sundhedsstyrelsens specialeplan.

Ifølge dagsordenen til Region Midtjyllands hospitalsudvalgs kommende møde, er funktionen af Sundhedsstyrelsen godkendt på matrikel - ikke på sygehusenhed. Cirka 1750 årlige ambulante undersøgelser og behandlinger skal rykkes fra Skive til Viborg for at leve op til kravene i Sundhedsstyrelsens specialeplan.

Derfor skal Region Midtjyllands hospitalsudvalg den 10. august behandle spørgsmålet om flytning af dele af Klinik for Lungesygdomme.

Det var torsdag inden Skive Folkeblads deadline ikke muligt at få oplyst, om Hospitalsenhed Midt har spurgt Sundhedsstyrelsen, om det er muligt at holde klinikken i Skive samlet.

Siger politikerne ja til at flytte funktionerne, vil de specialiserede undersøgelser og behandlinger blive rykket til Viborg, mens hovedparten af lungeklinikkens aktiviteter vil forblive i Skive i form af 5000 årlige ambulante undersøgelser og behandlinger.

- For mig er det meget vigtigt med et stærkt sundhedshus i Skive, og det er også den udvikling, jeg ser ske med mange stærke initiativer, selv om vi selvfølgelig også er nødt til at overholde Sundhedsstyrelsens krav, siger hospitalsudvalgets formand Henrik Gottlieb Hansen (S).

Hospitalsenhed Midt, som rummer regionshospitalerne i Viborg, Skive, Silkeborg og Hammel, er godkendt til at varetage fire specialiserede funktioner inden for lungemedicin: Tre regionsfunktioner og en højt specialiseret funktion indenfor områderne lungekræft, svær astma, tuberkulose og den forholdsvis sjældne lungesygdom idiopatisk lungefibrose.

I Sundhedsstyrelsens specialeplan fra 2016 er speciale-godkendelsen givet til Regionshospitalet Viborg, men opgaven er hidtil midlertidigt blevet varetaget i Skive, fordi pladsen i Viborg har været for trang. Med færdiggørelsen af det nye akutcenter er der nu frigjort tilstrækkeligt plads, og hospitalsenheden planlægger derfor at flytte de specialiserede funktioner til Viborg som forudsat i Sundhedsstyrelsens godkendelse. Sker det ikke i løbet af 2020, vil Hospitalsenhed Midt ikke længere kunne varetage de opgaver, som vedrører regionsfunktionen og den højtspecialiserede funktion – og opgaverne vil dermed heller ikke kunne varetages i Skive.

De fire specialiserede funktioner udgør tilsammen cirka 1750 årlige undersøgelser og behandlinger, som altså vil blive rykket til Viborg, hvis politikerne godkender indstillingen. I Skive forbliver til gengæld undersøgelser og behandlinger på hovedfunktionsniveau og inden for allergiområdet for patienter fra både Skive og Viborg Kommuner. De funktioner udgør tilsammen cirka 5000 årlige undersøgelser og behandlinger og dermed altså klart størstedelen af klinikkens aktivitet.

- Dermed fastholder vi en stærk Klinik for Lungesygdomme på hospitalet i Skive, og der vil også fremover være et tæt samarbejde mellem funktionerne i Skive og Viborg, pointerer hospitalsdirektør Thomas Balle Kristensen fra Hospitalsenhed Midt.

Sideløbende med flytteplanerne har Hospitalsenhed Midt fortsat fokus på udviklingen af Regionshospitalet Skive. Senest har Røntgen og Skanning udvidet deres aktivitet og åbningstid i Skive, hvor hospitalet sidste år også åbnede ny Klinik for Åndenød.

- Regionshospitalet Skive en vigtig del af den samlede hospitalsenhed. I Skive er vi blandt andet utroligt stolte af det samarbejde, vi har med eksempelvis kommune og private sundhedsaktører om det fælles Skive Sundhedshus. Og her skal hospitalets tilbud selvfølgelig også fremover spille en central og aktiv rolle, siger hospitalsdirektør Thomas Balle Kristensen.

Ud over Klinik for Lungesygdomme rummer Regionshospitalet Skive blandt andet akutklinik, fertilitetsklinik, neurorehabilitering, røntgen, blodprøvetagning, Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme, Klinik for Åndenød, Hjerteklinik, Klinik for Ernæring, jordemoderklinik og Klinik for Lindrende Behandling.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland