Gå til hovedindhold
Debat

Skive Kommune - dansk mester i klager for udbud

07-06-2019 KL. 07:42
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Skive Kommune har fået ligeså mange kendelser i Klagenævnet for Udbud som - og hold nu fast - de 31 bedste kommuner i Danmark tilsammen.

Udbudsret er ikke særligt sexet. Det er komplekst og tørt stof, som kun få orker at sætte sig ind i. Men vi burde som borgere spærre øjnene op, når den kommune vi bor i, gang på gang bliver dømt for at overtræde udbudsloven, som er sat i verden for at beskytte samfundet mod korruption og nepotisme, så flest muligt af vores skattekroner kan bruges til kernevelfærd og ikke ender i de forkerte lommer.

Uden udbudslovens ramme om sund og fri konkurrence virksomhederne imellem, ville Danmark blive en blanding af Rusland og det vilde vesten.

Inden man som virksomhed går i kamp med en hel kommune, skal man gøre sig nøje overvejelser. At gå ene mand i krig mod en hel kommune er at kæmpe imod dine egne skattekroner. Din modstander har ubegrænsede ressourcer og kan udmagre dig i sagsomkostninger, og igen og igen forhale processen og gøre dig mør. Dette er et kæmpe demokratisk problem, og gør at du som borger eller lille virksomhed i det her land, har mange rettigheder men meget få muligheder for reelt at få dem efterprøvet, hvis de bliver trådt over fode.

Når en kommune taber en sag til borgeren, er det ikke den ansvarlige direktør som må gribe til lommerne når bøden skal betales - nej, regningen for både bøde og sagsomkostninger bliver sendt videre til skatteyderne. Borgeren derimod risikerer i værste fald hele sin privatøkonomi, på at holde kommunen op på at overholde landets love.

Derudover skal man ikke underkende frygten for kommunens unåde. Kommunen er den største indkøber af varer og ydelser i lokalområdet, så at lægge sig ud med sin egen kommune kan i værste fald være som at - undskyld udtrykket - skide i egen rede. Skive Kommunes nyeste sag om udbuddet af Skive Theaters forpagtning er et godt eksempel på dette usunde og ulige magtforhold. Ytrer du som virksomhed dig omkring dette dybt kritisable udbud, kan du således komme i bad standing hos ikke blot Skive Kommune, men også hos udbuddets vinder Kulturcenter Limfjord, som ved hjælp af 14 millioner årlige skattekroner og Skives afslappede forhold til udbudsloven nu har overtaget Skive Theater, i en uskøn og unfair konkurrence med mindre private aktører og virksomheder.

Et bekymrende stort antal skibonitter har mistet tilliden til, hvad der foregår i deres by, men der er stadig en del, som mener, »at der jo desværre nok foregår ting og sager, men det nok ikke er værre her i Skive end andre steder«.

Jeg satte mig for at undersøge, om der faktuelt er hold i denne påstand, og resultatet er rystende.

Skive blander sig med landets største byer, når det kommer til antallet af kendelser på udbudsklager, og måler man antallet af kendelser på klager i forhold til kommunens størrelse, er det kun Læsø som i kraft af kun 1700 indbyggere magter at slå os.

Jeg har selv indbragt to af de 18 sager, der er afsagt kendelse i, og har dermed oplevet Skives udbudscirkus på nærmeste hold. Jeg vil klart anbefale ansøgerne af teaterforpagtningen at indklage forløbet, til trods for at de mange nederlag på udbudsområdet ikke endnu har ført til andet, end at kommunen har brugt vores egne skattekroner til at føre krig med lokale virksomheder.

En skjult krig som forvaltning og politikere sjældent taler om og gør endnu mindre ved.

Med indsættelsen af forretningsmanden Knud Bjerre i spidsen for to offentlige virksomheder, har Skive nu lagt en kurs hvor sammenblandingen af skattekroner og private interesser har nået et nyt lavpunkt, og spørgsmålet om vi faktisk kan have tillid til det som foregår i vores kommune, er blevet mere aktuelt end nogensinde.

Skive Kommune har en kæmpe opgave med at genetablere tilliden, for vi skal som virksomheder og borgere kunne stole på den kommune som vi bor i.

Thomas Borgå,

Porshøjvej 15,

7800 Skive

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland