Gå til hovedindhold
Lokalt

Skive vandt - Nørrebro og Paludan tabte

15-04-2019 KL. 13:36
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Det var to forskellige forløb, to forskellige reaktionsmønstre og to forskellige verdener, da provokatøren Rasmus Paludan fredag og søndag holdt demonstration i henholdsvis Skive og på Nørrebro i København.

I dag kan resultatet gøres op: Skive vandt - Nørrebro og Paludan tabte. I modsætning til sidste søndag - hvor reaktionen var tumultarisk og aggressiv - valgte det muslimske miljø i Skive i fredags at satse på en fredelig fest som moddemonstration, og man lod Paludan tale tæt ved Ådalskolen. Masser af politi var med til at sikre ro og orden. På Nørrebro gik det i går og i nat så galt, som det kunne i forbindelse med Paludans demonstration. Biler blev sat i brand, politiet blev angrebet med brosten, civilklædte betjente trak pistoler, barrikader blev bygget i gaderne, otte anholdelser - et meget voldsomt forløb. Det er åbenlyst, at Rasmus Paludan ønsker at provokere, og mens der i Skive i fredags blev reageret klogt på provokationen, var det et chokerende forløb i København. Falafel-fest og hygge er altså uendelig meget klogere end at kaste med brosten og afbryde møder.

Godt for Skive, at fred og omtanke vandt - i anden runde. Det bliver aldrig et rigtigt svar på en provokation at storme møder og forhindre udtalelser. Og ligesom Rasmus Paludan er dømt for racisme i byretten, er den lokale Skive-imam Mohammad Jammal dømt for stærkt nedsættende udtalelser om homoseksuelle. Det fjerner ingen af de herrers grundlæggende ret til at ytre sig, men det efterlader også et naturligt ønske hos mange til at kritisere med ord, at de - på hver deres måde - sår splid og taler nedsættende og nedværdigende om andre.

Som statsminister Lars Løkke Rasmussen skrev i et tweet i aftes: - Tager kraftig afstand fra Paludans meningsløse provokationer, der ikke har andet formål end at så splid. Mød ham med argumenter - ikke med vold. Værn om demokratiet og ytringsfriheden. Lad ikke nedsættende handlinger rettet mod bestemte grupper i Danmark ødelægge vores sammenhold.

Alle må med rette glædes over det fredelige forløb i Skive i fredags, og ros til alle der har medvirket hertil. I stedet for at lade sig provokere af Paludan - og blive en del af hans spil om opmærksomhed - fik han adgang til at tale frit for en mindre flok, mens langt flere festede fredeligt på H. C. Ørstedsvej i Skive.

Skive - og resten af den vestlige verden - oplever både eksempler på vellykket integration og det stik modsatte. Der er ikke-vestlige udlændinge, der integreres med job og som har forståelse for de demokratiske spilleregler og frihedsværdier i Danmark, og så er der andre der nærmest modarbejder integration og ikke forstår frihedsfundamentet og straffeloven her i landet.

Udfordringer er der nok af. Fest og samtale, frihed og accept af krav er bedre end brosten. Hold fast i det!

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland