Kultur

Skiveegnen gør klar til Danmarks største mad-festival

Jenle og andre hyggelige steder i Skive Kommune er blandt de områder, som lokalt bliver inddraget, når Midt- og Vestjylland til maj danner rammerne for det, som arrangørerne selv kalder Danmarks største madfestival.

Uanset størrelsen, så er der lagt op til et massivt kulinarisk fokus i de sidste dage af maj, når den tværkommunale festival finder sted. Arrangementet kan blive en tradition.

Med Skive Kommunes borgmester, Peder Chr. Kirkegaard (V) i spidsen for arrangørerne Business Region MidtVest, er der lagt op til et godt lokalt islæt. Han peger på, at der skal skabes arbejdspladser, og stoltheden skal vokse:

- Målet med Madmødet er først og fremmest at skabe værdi for områdets fødevarevirksomheder og dermed øge antallet af arbejdspladser i de syv kommuner, der udgør Business Region MidtVest. Men Madmødet er også et udstillingsvindue og en mulighed for borgerne til at se, hvad området kan præstere inden for fødevareerhvervet. Og der er bestemt en masse at være stolt af, siger Peder Chr. Kirkegaard.

Madmødets forskellige events finder sted rundt omkring hos lokale fødevareproducenter, restauranter, kulturinstitutioner, uddannelsessteder, gårdbutikker, fiskefartøjer, havne, bryggerier, gårde og andre steder med rod i fødevareoplevelser- og produktion. Det betyder, at Madmødet strækker sig fra Fur i nord til Tarm i syd, fra Søndervig i vest til Klovborg i Øst og samlet dækker et areal på næsten 6000 kvadratkilometer har arrangørerne beregnet. Og det får dem til at omtale festivalen som Danmarks største fødevarefestival.

Den lokale borgmester siger:

- Vores fødevarevirksomheder er repræsenteret på alle niveauer. Det er lige fra den lille producent af most, lammekød eller mikrobryg og til de store forarbejdningsvirksomheder som mejerier og slagterier. Vi oplever også en række stærke udviklingsklynger med tilknytning til fødevareproduktion, for eksempel inden for robotteknologi, proteinkilder og bioenergi. Resultaterne fra de mange spændende virksomheder og projekter vil vi vise deltagerne til Madmødet, så borgerne får en fornemmelse af, at vi kan være stolte af Midt- og Vestjylland som hele Danmarks spisekammer.

Både arrangementer og konferencer vil præge Madmødet, og arrangørerne håber at skabe debat om branding af lokale fødevarer, proteiner, robotter, droner og i det hele taget, hvordan mad produceres i god tone med naturen.

Langt fra alle arrangementer er endnu fastlagt, og arrangørerne håber, at flere aktører inden for de syv kommuner vil melde sig. Leder af Business Region MidtVest, Susanne Nors siger:

- Vi vil bruge dagene på at samle politikere, meningsdannere og beslutningstagere og få dem til at kigge ind i den fremtidige fødevareproduktion her i vores område. For eksempel vil vi gerne kickstarte dialogen om, hvilke nye fødevareuddannelser vi gerne vil have her til området i fremtiden, set i lyset af at Regeringen har varslet, at en række uddannelser skal flyttes ud fra de store byer.

Når det gælder pandemi-restriktioner siger Susanne Nors:

- Vi har valgt at gennemføre Madmødet 2021, og har arbejdet ud fra præmissen om, at vi skal kunne nedskalere de enkelte events i forhold til corona-restriktionerne. Det er vi lykkedes med, og lige nu ser vi endnu mere positivt på tingene efter genåbningsplanen. Fordelene for os er, at de mange events er lagt ude hos landmændene, fiskerne, virksomhederne og producenterne selv, og på den måde kan de håndtere deres gæster og på tryg vis præsentere dem for de fantastiske fødevarer, der produceres i vores område.

joan

Fantasien er alene om at sætte grænser, når syv kommuner, de fleste med fjord- eller havkyst, går sammen om at gennemføre første Madfestival. Arkivfoto
»Vores fødevarevirksomheder er repræsenteret på alle niveauer. Det er lige fra den lille producent af most, lammekød eller mikrobryg og til de store forarbejdningsvirksomheder som mejerier og slagterier. Vi oplever også en række stærke udviklingsklynger med tilknytning til fødevareproduktion, for eksempel inden for robotteknologi, proteinkilder og bioenergi« siger borgmester Peder Chr. Kirkegaard, (V). Arkivfoto: Liindy Jørgensen