Gå til hovedindhold
Lokalt

Skolerne i Skive Kommune er næstbedst i landet til give tosprogede børn et fagligt løft

29-11-2019 KL. 11:26
Empty

Arkivfoto: Magnus Fisker/Ritzau Scanpix

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

De ikke-vestlige folkeskole-elever, der går i skole i Skive, klarer sig væsentlig bedre end de fleste andre steder i landet. Kommunen er den næstbedste i landet til at løfte elever i den gruppe.

Det viser en undersøgelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Kommunens evne til at løfte de to-sprogede elever ligger ifølge undersøgelsen 0,5 karakter over, hvad der kan forventes, når man for eksempel kigger på forhold som elevernes helbred, nationalitet, forældrenes opholdstid i landet og sociale baggrund.

- Vi må tage forbehold for en vis statistisk usikkerhed, fordi der kan være faktorer, der påvirker kommunerne forskelligt. Alligevel har jeg nogle gode bud på, hvorfor vi ligger placeret, som vi gør: Først og fremmest skyldes det nogle dygtige medarbejdere, der hver eneste dag arbejder for at løfte alle elever. De skelner ikke mellem børnene, men underviser ud fra folkeskolelovens målsætning om, at alle elever skal blive så dygtige, som de kan, siger Mette Nielsen, souschef i Skole- og Dagtilbudsafdelingen i en pressemeddelelse fra kommunen.

- Vi har et slogan, der lyder sådan her: »Det er vores skole til alle vores børn.« Det gør vi os umage for at efterleve i praksis. Her i kommunen arbejder vi også med reel, værdibaseret ledelse. Vi stoler på vores personale og stoler på, at de er dem, der har det største og bedste kendskab til dem, det hele drejer sig om, nemlig vores børn. Vi plejer at sige, at det hos os er håndværkeren selv, der vælger værktøjet, tilføjer Mette Nielsen.

Hun fortæller også, at lærerne har en koordinator for dansk som andetsprog, de til enhver tid kan kontakte. Koordinatoren holder sig opdateret på ny viden og forskning om de to-sprogede elevers udfordringer i hverdagen. I Skive Kommune har alle dagplejere og dagtilbud desuden modtaget en sprogkuffert med materiale, der er udarbejdet af den ledende tale-høre-konsulent.

Fra politisk side er en tidlig indsats i forhold til de to-sprogede børn også blevet prioriteret. Det betyder, at alle børn bliver sprog-evalueret som henholdsvis 3- og 5-årige, mens to-sprogede børn også bliver det som 4-årige.

- Det er vigtigt, at vi allerede i en tidlig alder giver børnene muligheden for at tilegne sig de sproglige færdigheder, der passer til deres alderstrin. Det er med til at udvikle dem til overgangen til skolen og ikke mindst gøre dem mere livsduelige. De får lettere ved at indgå i og skabe sociale relationer, når de er på samme sproglige niveau, siger Jan D. Andersen, der er formand for Børne- og Familieudvalget.

Det er kun får uger siden, at en analyse fra tænketanken Cepos viste, at Skive Kommune sidste skoleår var landets bedste kommune til at hæve elevernes karakterer. Brårup Skole var landets bedste skole på det felt.

I undersøgelsen om de to-sprogede elever fra ikke-vestlige lande topper Nyborg Kommune foran Skive.

tj

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland