Gå til hovedindhold
Erhverv

Søstjerner bliver til grisefoder: Fuld gang i GreenLabs første fabrik

30-03-2019 KL. 12:47
Empty

Her ses maskineriet, der tørrer og pulveriserer for eksempel søstjerner. Foto: Steen Don

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Grise er vilde med alt godt fra havet.

Det er baggrunden for, at verdens første fabrik af sin art til produktion af proteinpulver på basis af blandt andet søstjerner er begyndt at producere i GreenLab Skive i Kåstrup.

Fabrikken, Danish Marine Protein, er netop blevet indviet af finansminister Kristian Jensen fredag eftermiddag.

Produktionen begyndte for tre uger siden. Den proteinpulver, der laves på fabrikken, bliver tilsat dyrefoder.

- Grises lyst til at spise bliver fremmet af, at deres foder er tilsat proteiner fra havet. Alt, vi har lavet, er solgt, og vi kan sælge alt det, vi kan producere, fortæller Niels Jørgen Madsen fra Spjald, direktør for Danish Marine Protein.

Han tog initiativ til fabrikken og har sat penge i den. Det samme har gårdejer Hans Jørgen Jacobsen, der bor nær Hem, og selskabet Vestjyllands Andel, der har aktiemajoriteten i Danish Marine Protein.

Niels Jørgen Madsen brugte sin erfaring fra foder-branchen, da han fik i idéen til den nye fabrik.

- Jeg var blevet kontaktet af muslingefiskere, som havde problemer med søstjerner, som spiser muslinger. De får dem også med op, når de fisker. Det vil sige, at muslingefiskere kan få penge ud af noget, de ellers ikke kan bruge. Desuden er det sådan, at søstjerner udvikler kvælstof, når de dør i fjorden. Derfor er det godt for fjorden, at de bliver fjernet, oplyser Niels Jørgen Madsen.

Ud over gode masser af sund, økologisk protein indeholder søstjerner og andet godt fra havet også sunde fedtstoffer. Også derfor er det godt at tilsætte foder til dyr. Man kan også tilsætte dyrefoder fiskemel for at få sunde proteiner og fedtstoffer i foder. Men ingen har produceret marine-protein med den teknik, Danish Marine Protein bruger. Niels Jørgen Madsen har konstrueret anlægget i GreenLab Skive i samarbejde med teknikere.

Sæsonen for søstjerner strækker sig fra december til og med maj.

- Vi vil også skaffe protein fra fjord og hav på andre måder. Vi vil også producere på basis af for eksempel tang, krabber, muslinger, græs og overskuds-produkter fra fiskefabrikker, fortæller Niels Jørgen Madsen.

Han blev for nylig kontaktet af folk på Færøerne. Her er fiskeri det helt dominerede erhverv, og her har man også overskud fra produktionen, som i stedet for at gå til spilde kan bruges til produktion af sundt foder til dyr.

Når det gælder Færøerne er der en udfordring i afstanden til fabrikken i GreenLab Skive - råvarerne skal så friske som muligt. Men det findes der løsninger på.

Foreløbig har Danish Marine Protein tre fastansatte på fabrikken i GreenLab Skive plus timelønnede medarbejdere. Produktionen skal kunne køre døgnet rundt syv dage pr. uge.

Netop det at bruge materiale, der ellers går vil spilde, passer meget fint i GreenLab Skive, der er rettet mod bæredygtigt udvikling, når det gælder forbrug af energi og ressourcer. En anden virksomhed i GreenLab Skive, som snart begynder at producere, er norske Quantafuel, der skal producere miljøvejlig brændstof på basis af affaldsplast. I første omgang bruger Danish Marine Protein udelukkende naturgas til at producere varme.

GreenLab Skive bygger også på bæredygtighed imellem de virksomheder, som etablerer sig i GreenLab Skive. Danish Marine Protein skal bruge overskudsvarme fra andre virksomheder i GreenLab Skive til tørring af søstjerner og andet, der skal omdannes til proteinpulver.

- GreenLab Skive ligger meget godt i forhold til de råvarer, vi skal have. Og GreenLab Skive matcher vores mål om bæredygtig produktion. Desuden er der plads til, vi kan udvide her i Kåstrup. Samtidig vil vi meget gerne vokse ved at etablere fabrikker andre steder, siger Niels Jørgen Madsen.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Erhverv

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland