Gå til hovedindhold
Debat

Staten skulle passe egne bisoner

14-12-2018 KL. 11:32
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Efter nytår nedskyder bisonavler Bo Witte-Pedersen i Hvam ved Holstebro sin besætning på 100 bisoner. Det er nødvendigt, fordi Fødevarestyrelsen kræver, at de amerikanske præriedyr, der er vant til at gå ude året rundt, har adgang til læ og et tørt leje.

Et grotesk krav som andre kødkvægavlere med hårdføre kvægracer som højlandskvæg og hereford også kæmper med. Det er dyr, der har det bedre ude i 15 graders frost end på en varm sommerdag.

Bo Witte-Pedersen vil derfor ikke investere penge i eksempelvis læskure for at lovliggøre forholdene, da han mener, at myndighedernes krav strider mod bisonoksernes natur. Tværtimod frygter han, at de store dyr vil slå hinanden ihjel, hvis de presses tæt sammen. Bisonfarmen har gennem 13 år opbygget en lille turistattraktion med egen gårdbutik. Den forsvinder sammen med bisonerne.

På ferieøen Bornholm har staten selv udsat den mindre og mere sårbare europæiske bison i naturen som led i et såkaldt rewilding-projekt. Her har forskere fra Københavns Universitet for nyligt konstateret, at bisonerne er meget syge af lungeorm, men Naturstyrelsen mener, at de er »vilde dyr« og derfor ikke skal behandles.

Både Dyrenes Beskyttelse og Dyreetisk Råd bakker op, så vi må sætte vores lid til, at det nye dyreværns-politi, som er en del af næste års finanslov, begynder med at tjekke forholdene hos statens egne husdyr. Det er langt vigtigere end at genere kødproducenter med dyr, der har et godt liv ude på marken.

Med venlig hilsen

Erik Poulsen,

kandidat til

Europa-Parlamentet for

Venstre i Midt-

og Vestjylland

Møllebyvej 18,

Stadil,

6980 Tim

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland