Gå til hovedindhold
Lokalt

Stolt far efter sønnens bedrift på Mount Everest: »Det er en forløsning og en glæde«

24-05-2019 KL. 14:19
Empty
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Det er en meget glad og meget træt Niels Hansen, der fra hjemmet i Skive har fulgt sin søn, Rasmus Kragh, bestige Mount Everest uden brug af kunstig ilt som den første dansker nogensinde.

- Det er jo en forløsning og en glæde, over at han har nået toppunktet af sit mål. Det, tror jeg, at alle forældre kan sætte sig ind i, siger Niels Hansen, da han sætter ord på de følelser og tanker, der går gennem ham efter sønnens fantastiske bedrift.

Ved 12.30-tiden fredag var Rasmus Kragh kommet sikkert ned til Base Camp i cirka 5300 meters højde, efter at han natten til torsdag dansk tid havde stået på bjergets tinde i 8848 meter højde.

Dermed er bedriften fuldendt.

- Mission completed!, siger Niels Hansen, der ikke har sovet meget de seneste nætter, fordi han har fulgt op- og nedstigningen intenst via internettet.

Ud fra de meldinger, Niels Hansen har fået fra Rasmus Kraghs team i Basecamp, siger han:

- Rasmus er mega træt, og det er der absolut ikke noget unaturligt i.

Niels Hansen forstår godt, at hans søn i en besked fra Camp 4 under nedstigningen skrev, at han græd.

- Det har været hans mål igennem fem år at nå toppen. Han har været 100 procent fokuseret - økonomisk, fysisk og mentalt. Så er det vel naturligt, at man kniber en tåre, når man kan se, at man er tæt på at fuldføre, siger Niels Hansen om sin søn, der to gange tidligere har måttet opgive på Mount Everest.

Selv om opstigningen i sagens natur er hårdest, er man også presset under nedstigningen, når man har brugt 70-80 procent af sine kræfter på opstigningen, forklarer Niels Hansen.

På blot en uge har syv mennesker mistet livet på Mount Everest.

- Det, ved man, sker på Everest. Men som Rasmus også selv siger: Jo bedre man er forberedt fysisk, psykisk og mentalt, så minimerer man risikoen ved at klatre rundt, siger Niels Hansen.

To bjergbestigere mistede livet, fordi der var kødannelse i den meget tynde luft tæt på toppen.

Men også her havde Rasmus Kragh taget sine forholdsregler og sørget for at indlede opstigningens sidste etape på det helt rigtige tidspunkt.

- Rasmus har gjort alt for at gå uden om potentielle køtider på bjerget, konstaterer Niels Hansen.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Lokalt

Derfor festede de i seks dage: Ugelang fest var unges »erstatning« for aflyst festival Derfor festede de i seks dage: Ugelang fest var unges »erstatning« for aflyst festival

Lokalt

Datter til plejehjemsbeboer er skuffet over kommunen: »Medierne fik besked om flytning før min far« Datter til plejehjemsbeboer er skuffet over kommunen: »Medierne fik besked om flytning før min far«

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland