Gå til hovedindhold
Kultur

Stor vikinge-sølvskat fra Salling udstilles fra efterårsferien

25-09-2020 KL. 08:02
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

 

En god nyhed er tikket ind hos Museum Salling:

Nationalmuseet har godkendt, at vikinge-sølvskatten, som Detektorgruppen Guldhornene fandt på en mark mellem Rødding og Vejby i Vestsalling, må blive udstillet på Skive Museum, inden den afleveres til danefævurdering på Nationalmuseet.

Museets arkæologer havde for længe siden aftalt et møde med detektorgruppen klokken 13 denne fredag for at samle op på fundet og snakke over en kop kaffe og et stykke kage.

Så det var en god og helt frisk nyhed, som museets folk kunne overbringe til finderne af de mange sølvstykker i detektorgruppen.

- Det kunne ikke være bedre, at vi kunne overbringe dem nyheden, siger Inge Kjær Kristensen, samlingschef og leder af Museum Salling Arkæologi.

Normalt er proceduren, at man indleverer et fund til danefævurdering umiddelbart efter, at det er fundet - og altså normalt inden, det udstilles lokalt.

Men efter at metaldetektorer er blevet forholdsvis almindelige, sker der efterhånden mange fund rundt omkring i landet. Og det betyder, at der kan gå rigtig lang tid, inden man får et svar fra Nationalmuseet på en danefævurdering.

Derfor er Inge Kjær Kristensen tilfreds med, at Nationalmuseet nu har sagt god for, at sølvskatten må udstilles på det lokale museum allerede nu.

- Sagen er jo ny og frisk. Derfor er det rart at kunne udstille det nu - i stedet for om for eksempel tre år, siger Inge Kjær Kristensen.

Sølvskatten består af cirka 200 små sølvstykker - mønter og små sølvbarrer - der tilsammen vejer 1,4 kilo.

Sølvskatten vurderes umiddelbart at være fra omkring år 1000 - det vil sige hen mod vikingetidens afslutning.

Planen er, at sølvet udstilles på museet i Skive fra og med skolernes efterårsferie i uge 42 og til og med uge 48.

 

 

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Kultur

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland