112

Stort boom i tyverier fra byggepladser

Mens antallet af indbrud i Skive Kommune er raslet ned det seneste år, ser det anderledes ud med antallet af tyverier fra byggepladser.

Nye tal fra Rigspolitiet viser, at der i Skive Kommune har været seks flere tyverier fra byggepladser i 2020 i forhold til året før, hvor der blev anmeldt tre tyverier fra byggepladser.

Et af tyverierne i 2020 fandt sted på Holstebrovej i Skive, hvor der blev stjålet 27 paller med vinduer til 450.000 kroner fra virksomheden TBS.

I det tilfælde havde tyvene hyret uvidende vognmænd til at flytte vinduerne fra byggepladsen på Holstebrovej til Herning. Derfra blev de fragtet videre mod Vejle, men på vejen dertil kom vinduerne i politiets varetægt.

Sidst på året sigtede politiet to mænd på henholdsvis 21 og 25 år for tyveriet af de mange vinduer. De to unge mænd blev i samme omgang sigtet for et andet spektakulært tyveri i Skive, da badebroen, som er i vandet ved Strandtangen om sommeren, blev stjålet i slutningen af oktober.

Samlet for Midt- og Vestjyllands Politikreds ser man også en stigning.

I 2020 blev der anmeldt 117 tyverier fra byggepladser i kredsen, mens der året forinden var tale om 75 anmeldelser.

Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne har godt 16 procent af virksomhederne, der har deltaget i en medlemsundersøgelse svaret, at de har oplevet tyveri af eksempelvis værktøj og materialer fra byggepladsen.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

- Det er unægtelig et problem, når næsten en femtedel af virksomhederne oplever, at de ikke kan have deres udstyr i fred på byggepladserne. I sidste ende kan det blive en dyr fornøjelse for virksomhederne, som jo både skal have erstattet det værktøj og de materialer, tyvene er rendt med, og samtidig må lade arbejdet hvile, indtil det stjålne er erstattet, lyder det fra Martin Arberg, der er formand for TEKNIQ Arbejdsgivernes regionale råd for Region Midtjylland, som repræsenterer el-, vvs- og metalvirksomhederne i regionen.

Tal fra Rigspolitiet viser også, at antallet af anmeldte tyverier fra byggepladser på landsbasis steg med over 33 procent de første tre kvartaler i 2020 i forhold til den tilsvarende periode året før.

- Udviklingen går den helt forkerte vej, og jeg kan kun opfordre til, at man fra alle sider gør, hvad man kan for at forebygge problemerne. Installatørerne skal eksempelvis sørge for både at mærke værktøj og materialer, men samtidig er det vigtigt, at bygherrerne har langt større fokus på at sikre byggepladserne bedst muligt mod tyveri, siger Martin Arberg.

27 paller med vinduer blev i september stjålet fra Holstebrovej i Skive, hvor de ellers var ved at erstatte de gamle vinduer i opgangene. Vinduerne blev efter kort tid fundet og leveret tilbage til byggepladsen.  Arkivfoto: Steen Don