Gå til hovedindhold
Debat

Sundhedsreform er tiltrængt

17-01-2019 KL. 10:20
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Kristian Pihl Lorentzen (V)

Vi har behov for en sundhedsreform med fokus på den borgernære indsats og ensartet høj standard for specialiseret behandling. Det danske sundhedsvæsen er velfungerende på en lang række områder.

Med Venstre som drivende kraft er der tilført rigtig mange flere ressourcer til sundhed siden 2001. Det betyder, at rigtig mange flere patienter får langt bedre og hurtigere behandling end tidligere.

Desværre er der fortsat en række alvorlige udfordringer i sundhedsvæsenet. Herunder manglede sammenhæng i indsatsen tæt på borgerne i det afgørende samspil mellem lægehusene, det lokale sygehus og kommunernes indsats i forhold til forebyggelse/udskrevne patienter.

Det kan og skal gøres bedre!

Desuden er det dybt utilfredsstillende, at patienters overlevelsesmulighed varierer markant i forhold til, hvor i landet de befinder sig og opereres.

Jeg er heller ikke tilfreds med, at patientjournaler ikke taler ordentligt sammen på tværs af landet efter mange års indsats og brug af rigtig mange penge. Der er således brug for en sundhedsreform, der sætter patienten i centrum og bringer det danske sundhedsvæsen helt op i superligaen.

På denne baggrund er det i grunden trist at Socialdemokratiet reducerer hele denne vigtige udfordring til et spørgsmål om for eller imod regionerne. Altså en gold tænkning i systemer.

I Venstre fokuserer vi på, hvordan tingene kan organiseres på en måde, så patienterne får en førsteklasses behandling i hele Danmark. Mennesket frem for systemet! Og vi fokuserer på, hvordan vi opnår en tiltrængt styrkelse af de borgernære sundhedsvæsen samtidig med at vi opnår en ensartet høj national standard for specialiseret behandling. Jeg tager gerne til den anden ende af landet for at blive opereret, hvis det øger mine overlevelsesmuligheder.

Alt hvad der ikke er svært, skal være nært, som min gode ven, Bertel Haarder så rammende har udtrykt det. Stop nu alle skræmmekampagner ved at tale om centralisering af sundhedsvæsenet - der er i virkeligheden tale om en massiv decentralisering med styrkelse af den borgernære indsats.

Glædeligvis lever danskerne meget længere i vore dage. Og i fremtiden vil vi leve endnu længere takket være nye behandlingsmuligheder og mere fokus på en sund livsførelse. De mange flere ældre medborgere vil dog afføde store krav til effektiviteten af vores sundhedsvæsen samt behov for en markant styrkelse af den borgernære indsats omkring lægehusene, de lokale sygehuse og den kommunale ældrepleje. Det skal vi tage politisk bestik af og udvise rettidig omhu.

Rundt i landets regioner er der mange eksempler på rigtig gode løsninger. Disse gode eksempler skal frem i lyset og danne nye høje standarder for servicen i HELE landet. Og rundt i landet ydes der en rigtig flot og professionel indsats af læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale. Disse uundværlige medarbejdere fortjener de bedst mulige organisatoriske rammer for deres fremtidige virke - til gavn for patienterne og for arbejdsglæden. Lad os ikke reducere en meget vigtig sag til et spørgsmål om for eller imod regioner.

Mennesket frem for systemet!

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland