Gå til hovedindhold
Ritzau Udland

Svenske politikere vil smide Orbans parti ud af EU-gruppe

22-02-2019 KL. 20:35
Viktor Orbans parti, Fidesz, kræves udelukket fra partigruppen EPP af svenske landspoltikere. (Arkivfoto)
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Svenske landspolitikere kræver, at Ungarns regeringsparti skal smides ud af den konservative partigruppe EPP i EU-Parlamentet.

Moderaterna og Kristdemokraterna vil have, at det højreorienterede parti Fidesz skal ekskluderes fra den konservative gruppe EPP, fordi den politiske uenighed er for stor.

- De virker ikke til at ville gå frivilligt, og de ændrer helt åbenlyst ikke indstillingen til grundlæggende spørgsmål. Vi ser ingen andre alternativer, end at de skal udelukkes, siger Ulf Kristersson, der er leder af Moderaterna.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, der er leder af Fidesz, har længe ligget i åben krig med rigtig mange i EU.

Partiet er blandt andet blevet kritiseret for at ignorere grundlæggende retsprincipper og for at indskrænke ytringsfriheden i landet.

- Vi mener ikke, at Fidesz hører hjemme i EPP, og mener, at partiet bør udelukkes, siger Peter Kullgren, der er partisekretær i Kristdemokraterna, i en pressemeddelelse.

Svenskerne tilslutter sig dermed blandt andre EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, der forleden sagde, at Fidesz ikke længere hører hjemme i EPP.

Udmeldingen kom, efter at den ungarske regering på sin Facebook-profil mandag lagde et billede op med en EU-kritisk tekst.

På billedet var også Juncker, der selv er en del af EPP.

- De vil svække medlemslandenes ret til grænsekontrol, og de vil lempe reglerne for migrantvisa. Alle har ret til at kende til forslagene, der i bund og grund bringer Ungarns sikkerhed i fare, lød det blandt andet.

Ritzau har fredag forgæves forsøgt at få en kommentar fra De Konservatives Bendt Bendtsen, der er eneste danske medlem af EPP.

De Konservatives spidskandidat til parlamentsvalget i maj, Pernille Weiss, fortæller, at hun godt kan forstå, hvis partiet står til en suspendering.

Hun udtalte forleden til DR Nyheder, at hun selv ville forsøge at arbejde med partiet. Men fredag erkender hun, at sagen er blevet mere alvorlig.

- Jeg har efterhånden mere og mere svært ved at forklare og forstå, hvorfor han (Viktor Orbán, red.) opfører sig, som han gør, hvis man gerne vil være en del af et demokratisk fællesskab.

- Men det er i sidste ende en beslutning, som bliver taget i kredsen af partiformænd, der sidder i EPP, siger Pernille Weiss til Ritzau.

/ritzau/TT

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland