Gå til hovedindhold
Debat

Sygefravær

11-01-2019 KL. 11:30
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Regeringen har afsat 100 millioner kr. til at nedbringe sygefraværet blandt offentlig ansatte. Årsagen er, at offentlig ansatte er syge 12,8 dage om året, mens ansatte i det private kun er syge 6,8 dage om året - altså en forskel på 6 dage om året.

Men ifølge tre eksperter har regeringen tilsyneladende overhovedet ikke læst den rapport, som viser noget om sygefraværet.

Havde man det, ville man f.eks. vide, at der er langt flere kvinder ansat i det offentlige end i det private, og de har - bl.a. pga. graviditet og menstruation - væsentlig mere sygdomsfravær end mænd.

Desuden er uddannelsesniveauet lavere blandt offentlig ansatte - f.eks. er der mere end 80.000 sosu-assistenter - og alderen er højere. Og begge dele ved man giver mere sygefravær.

Embedsmændene skriver, at hvis fordelingen af køn, alder, uddannelse og arbejdsfunktion var ens i den offentlige og den private sektor, ville forskellen i sygefravær kun være 2,5 dage.

Offentlig ansatte er oftere langtidssygemeldte i mere end 30 dage, og det trækker naturligvis rigtig meget op i statistikken. Årsagen til det er formentlig, at offentlig ansatte har langt mere brugerkontakt og dermed risiko for smitte - f.eks. pædagoger, sosu-assistenter (som pga. arbejdsmiljø og tunge løft er syge langt oftere end andre), bioteknikere, sygeplejersker og -hjælpere, socialrådgivere og lærere.

Dertil kommer, at mange offentlig ansatte bliver langtidssygemeldte, fordi de har det dårligt med den elendige service, som de yder borgerne - pga. dårlige normeringer.

Og hvis man korrigerer for det samt for køn, alder, uddannelse og arbejdsbelastning ville forskellen i kortvarig sygdom ifølge seniorforsker i beskæftigelsespolitik Iben Bolvig fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd kun være 0,5 arbejdsdag om året - altså noget helt andet end de 6 dage, som regeringen går ud fra.

Og endelig spiller en anden faktor ind:

Inden for det private er man klar over, at man er nødt til at levere varen til tiden og i god kvalitet, hvis man vil overleve konkurrencen.

Det gælder ikke inden for det offentlige. Her leverer man f.eks. en elendig pasning af børn og ældre, elendig undervisning pga. arbejdspres - for nu blot at nævne nogle få eks­empler.

Og det her er kun et blandt mange eksempler på, at regeringen handler i strid med det, som eksperterne fortæller den.

Niels Graverholt,

Skelagervej 330,

8200 Aarhus N

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland