Gå til hovedindhold
Lokalt

Sygemeldte ledige skal til sygeplejerske: Kommune anklages for ulovlige regler

20-01-2018 KL. 17:53
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

 

Skive Kommunes jobcenter er på vej med nye regler for sygefravær, der gælder for ledige på kontanthjælp eller uddannelsesydelse.

Hvis man er i enten praktik eller på det beskyttede beskæftigelsesværksted, BOMI, eller anden aktivering i Skive Kommune, skal man fremover også møde op på Sundhedsklinikken i Skive, når man har sygemeldt sig.

Men de nye regler er ulovlige, mener den private socialrådgiver, Ricky Magnussen, som netop har indsendt en klage over Skive Kommune til det kommunale tilsyn under Ankestyrelsen.

Reglerne er varslet til at gælde fra 24. januar.

På Sundhedsklinikken vil en sygeplejerske så give råd og vejledning om, hvorvidt man enten skal gå hjem og pleje sig selv i et antal sygedage, eller om man er rask nok til at gå i skole/aktivering. Eller om man ligefrem bør søge læge.

Hvis man er for syg til at møde op i Sundhedsklinikken, kan man via sin sagsbehandler bede om at få et hjemmebesøg af sygeplejersken.

Men Skive Kommune er ude på et skråplan, hvor man har bevæget sig helt uden for lovens rammer, mener Ricky Magnussen.

- Kommunen kan per definition ikke behandle eller diagnosticere efter sundhedsloven, siger Ricky Magnussen.

Borgerens sundhed er et spørgsmål mellem borgeren og egen læge eller speciallæge. En sygeplejerske ansat af kommunen må derfor ikke vurdere, om man er rask eller syg, lyder den private socialrådgivers argument.

- I det øjeblik, sygeplejersken gør det, har hun foretaget en diagnosticering, og det er ulovligt, mener Ricky Magnussen.

Skive Kommunes forvaltning ser dog helt anderledes på sagen.

Kommunens jurister vurderer, at Skive Kommunes nye regler er i orden.

- Vi har undersøgt det og mener, at det er inden for lovgivningens rammer, siger arbejdsmarkedschef i Skive Kommune, Dorthe Hamrum.

Som tidligere omtalt i blandt andet Skive Folkeblad, har Skive Kommune haft gode erfaringer med at få et påfaldende højt sygefravær bragt ned på sprogskolen - netop ved at gøre brug af en sygeplejerske på den kommunale sundhedsklinik.

Og det er reelt denne ordning, man nu breder ud til de andre grupper.

- Det er en ordning, vi har kørt gennem et halv til et helt års tid på flygtninge/indvandrer-området, siger Dorthe Hamrum.

Det handler altså groft sagt om at få nedbragt sygefraværet, således at de, der rent faktisk er syge, får lov at være syge. Og de, der reelt pjækker, kommer ud af sengen og af sted på uddannelse eller i aktivering.

- Vi kan se, at der er et stort fravær ved nogle af vores indsatser, siger Dorthe Hamrum, der her giver BOMI og sprogcentret som eksempler på steder, hvor fraværet har været stort.

Den positive sideeffekt af den nye ordning er, at borgeren rent faktisk får hjælp af en sygeplejerske til at tage hånd og ansvar om sin sundhed, lyder en af argumentationerne for ordningen.

Sygeplejersken kan eksempelvis vejlede om kost og medicin, tage temperaturen eller blodtrykket og opfordre borgeren til tage kontakt til sin læge.

- Det er råd og vejledning. Det er ikke behandling - dét, vi foretager os, siger Dorthe Hamrum.

Her er den private socialrådgiver, Ricky Magnussen, imidlertid lodret uenig.

Han slår fast, at begreber som råd og vejledning bygger på, at borgeren kan opsøge det frivilligt.

Men det er ikke frivilligt, når kommunen udtrykkeligt sanktionerer ved at kundgøre, at man får ulovligt fravær, hvis man melder sig syg uden at dukke op på Sundhedsklinikken.

Og hvad nu, hvis sygeplejersken i Sundhedsklinikken overser en alvorlig lidelse? Hvordan er borgeren så sikret retsligt og forsikringsmæssigt, spørger Ricky Magnussen.

- Borgerne er sindssygt autoritetstro. Især når du trues på pengepungen, siger Ricky Magnussen, som mener, at det her handler om borgerens retssikkerhed

Dorthe Hamrum pointerer her, at en ledig borger jo altid har skullet give en begrundelse for, hvorfor man ikke møder op til aktivering, og at man naturligvis til hver en tid kan vælge at opsøge sin egen læge.

- Det her tilsidesætter jo ikke, at man stadig har en læge, man bliver behandlet af og får en diagnose af, siger Dorthe Hamrum. Hun fastholder, at sygeplejersken ikke diagnosticerer eller behandler, men rådgiver og eksempelvis kan sige: »Det lyder som noget, du skal gå til lægen med«

- Det er ikke anderledes, end hvis en borger sidder hos en ven eller sagsbehandler (og fortæller om sin lidelse, red.), siger Dorthe Hamrum.

Hun mener ikke, at den nye ordning generelt er et udtryk for manglende tillid til borgeren, der melder sig syg.

Men det er et udtryk fra kommunens side om, at det nu engang ikke er ligegyldigt, om den ledige borger møder op eller ej til de tilbud om job eller uddannelse, som kommunen tilbyder.

- Det er afgørende, at man møder op, hvis man skal ud og have et arbejde eller i gang med en uddannelse, siger arbejdsmarkedschefen.

- Når man er på offentlig forsørgelse, skal man stå til rådighed for arbejdsmarkedet - og derfor skal man dokumentere sygdom, siger hun.

Fint nok, lyder det omvendt fra Ricky Magnussen. Men så skal man bede borgeren kontakte sin egen læge og så hente en udtalelse derfra.

Det springende punkt er, ifølge Ricky Magnussen, at Skive Kommune vil sætte en sygeplejerske ind og vurdere, om borgeren er syg eller ej - med mulighed for at sanktionere borgeren. Og det er i bund og grund ulovligt, fastholder han.

Dorthe Hamrum oplyser, at den nye ordning snarest vil blive lokalpolitisk behandlet i Skive Kommune.

 

 

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland