Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Tanken om SV-regering lever videre

16-05-2019 KL. 11:42
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Tidligere formand for Socialdemokratiet, Svend Auken, blev i en valgkamp spurgt om muligheden for en SV-regering. Han svarede, at man ikke kan gå til valg på Socialdemokratiet eller Venstre og så bagefter sige, at man mente Socialdemokratiet og Venstre ...

Auken var god til ord, men han blev aldrig statsminister. Når S og V ved valg efter valg er de førende statsministerpartier, så er det svært før et valg at se muligheden for et regeringssamarbejde mellem de to partier. Men det kan ikke skjules, at der ved dette valg er mere realitet i tanken om en regering med både S og V end det meget længe har været tilfældet.

Hverken Mette Frederiksen (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V) jubler ved tanken om at gå i regering sammen - udgangspunktet er for begge et andet, men derfor kan det alligevel godt ende med at blive en realitet.

Senest har det vakt opsigt, at dagbladet Børsens valgrundspørge til 450 topchefer viste, at deres mest foretrukne regeringskombination ikke var den nuværende borgerlige V-K-LA-regering men i stedet en regering bestående af Venstre, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og de konservative. Fra S-borgmestre og V-borgmestre har der også været fortalere for, at de to partier går sammen i regering, og det er også med til at holde temaet varmt i valgkampen. Tidligere V-minister Søren Pind har også talt for, at S og V finder sammen.

Det er et valgtema, der nægter at dø - også fordi alle kan se, at kursen er sat mod en meget vanskelig parlamentarisk situation efter valget. Meningsmålinger spår entydigt, at flest mandater vil pege på Mette Frederiksen som forhandlingsleder, men kan hun give nok indrømmelser til SF, Radikale Venstre og Enhedslisten til, at de også vil sætte hende i Statsministeriet? Og hvis ikke - hvad sker der så? Det er i en sådan situation - eller hvis Lars Løkke f.eks. bliver afhængig af Stram Kurs for at fortsætte - at tanken om S og V i samme regering kan komme på dagsordenen.

I flere andre europæiske lande har etablerede partier tæt på midten fundet sammen for at forhindre, at fløjpartier sætter dagsordenen. Det er f.eks. sket i Tyskland og i Sverige.

Hvis det skal ske i Danmark, bliver det efter et langvarigt forløb efter valget, hvor det ikke lader sig gøre at fortsætte med den nuværende regering eller at danne en ren S-regering.

S og V får ikke flertal sammen, så hvis der skal dannes en flertalsregering, kan det blive en mulighed, at f.eks. de konservative og de radikale kommer med på regeringsholdet. Hvis der så kan blive enighed om kursen, vil der blive tale om en på papiret stabil regering.

S og V har før været i regering sammen - i 70’erne. Det var ingen succes og holdt ikke længe. Men det var andre tider, og en magtfuld LO-formand, Thomas Nielsen, var med til at ødelægge S-leder Anker Jørgensens muligheder som statsminister - også under SV-regeringen.

Selv om både Mette Frederiksen og Lars Løkke lægger luft til SV-muligheden, så lever tanken videre i valgkampen - og sikkert også efter valget. Det skyldes både, at det kan blive umuligt for de to statsministerkandidater at få et flertal bag sig via mindre støttepartier - og at S og V er stadig tættere på hinanden om emner som økonomi, velfærd og udlændinge. Også derfor lever SV-tanken videre.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

112

Brandårsag er umulig at opklare: »Selv jernrørene var smeltet« Brandårsag er umulig at opklare: »Selv jernrørene var smeltet«

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland