Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Tanker i corona-kampen

14-09-2020 KL. 10:49
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Kampen mod corana er så dominerende en faktor, at der både skal være plads til at analysere, hvad der skete for et halvt år siden ved nedlukningen af Danmark, hvad der sker lige nu - og hvad perspektiverne er.

Helt naturligt følges udviklingen tæt. Corona har betydning for så meget: Familiers liv og helbred, samfundsøkonomien, job, erhvervsliv, skoleliv, socialt liv, kulturelt liv, kirkens liv, sportens liv - og mange andre liv. Og vi er langsom ved at vænne os til, at kampen mod corona kommer til at tage tid - men selvfølgelig vindes kampen.

Det er nu over et halvt år siden, at statsminister Mette Frederiksen (S) populært sagt lukkede Danmark ned. Den handlekraft har hun fået velfortjent ros for - andre lande har fortrudt, at de ikke var lige så hurtige til at skride til handling.

Samtidig er der - helt naturligt - fokus på, hvad der skete i dagene lige efter nedlukningen, og det er forståeligt, at en sundhedsprofessor, Kjeld Møller Pedersen, i går i Jyllands-Posten kaldte det usædvanligt og bemærkelsesværdigt, at statsministeren lige efter nedlukningen skrev til to regionsformænd i Danmark for at få stoppet »alle ikke-kritiske operationer og aktiviteter straks«. Sms’er fra statsministeren til de to regionsformænd viser, hvor meget statsministeren havde fokus på corona, men de viser også, at det var godt, at regionerne ikke bare lukkede ned for ikke-akutte operationer, som jo i høj grad også kan være vigtige og afgørende for borgerne.

Den nedlukning af ikke-akutte operationer der fulgte i Danmark, var ifølge Jyllands-Posten baseret på smittetal fra Kina og Italien, som var langt hårdere ramt. Regionerne lukkede gradvist - og ikke dramatisk ned - for ikke-akutte operationer. Og det var klogt. Der var mange vigtige operationer for borgeres velbefindende, og det skulle også vise sig, at der var rigelig kapacitet til at klare indlæggelser for corona.

Det er der stadig. Selvom smittetallet udvikler sig faretruende - og nu er på højde med i april - er der stadig masser af kapacitet til at klare udfordringerne på sygehusene - blandt andet fordi det nu er mange unge, der bliver smittet. Unge som, ikke i stort omfang, får behov for indlæggelse.

Her er nu må det naturligvis bekymre, at antallet af smittede stiger i Danmark og mange andre lande. Det er sandsynligt, at myndighederne i denne uge vil stramme corona-reglerne i Danmark. Det mest oplagte vil være at stramme op i de kommuner, der er særligt hårdt ramt. Det giver mening, at man vurderer udviklingen i de enkelte områder og handler derefter. Det er ret åbenlyst, at København og store dele af hovedstadsområdet formentlig må lukkes meget mere ned, fordi der er så meget smittefarlighed dér. Det gælder også enkelte kommuner i provinsen. Helt overordnet må vi forvente, at det vil tage tid, før vaccine m.v sætter en stopper for corona.

Det sætter så igen-igen ekstra fokus på, at hver enkelt borger lever op til de enkle krav fra sundhedsmyndighederne om at forebygge corona. Det er klart, at der er dele af landet, hvor der er taget for let på regler og henstillinger, som ellers er ret enkle, og det er derfor, at en skærpelse må forventes i denne uge.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland