Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Terror og integration på EU-dagsorden

13-03-2018 KL. 11:23
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Dagsordenen for, hvad borgerne i Europa opfatter som EU’s største problem, har ændret sig dramatisk.

Det er kun få år siden, at den økonomiske situation og arbejdsløshed blev vurderet som de vigtigste udfordringer. Sådan er det ikke mere.

Det viser tal fra Eurobarometer, som Tænketanken Europa har analyseret, skriver Politiken.

Det er indvandring, integration og terror, som nu af borgerne i Danmark - og det øvrige EU - vurderes som det største problem. Indvandring er hovedproblemet, svarer over halvdelen af danskerne - 52 procent - mere end en fordobling på tre år. Og selv om tallet ikke er lige så højt i de øvrige EU-lande, så er der stadigvæk tale om et markant holdningsskred. Integration, indvandring og terror opleves som et hovedproblem blandt europæerne.Det er et vigtigt signal til EU’s regeringschefer om forventninger blandt borgerne om en øget indsats.

Europa har oplevet terrorangreb i blandt andet Frankrig, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Spanien, Sverige og Danmark, og helt naturligt påvirker det Europas befolkning.

Heldigvis er der holdt fast i friheden, som mørke kræfter ikke skal vinde over, men ingen kan være upåvirket over terror-rædslen, som har kostet så mange uskyldige menneskeliv.

I forhold til indvandring og integration afspejler målingen også, at borgerne kan se, at EU-landene har store, uløste problemer. Der kom en tvivlsom aftale med Tyrkiet, som i første omgang bremsede tilstrømningen af migranter og asylsøgere, men helt grundlæggende er situationen jo stadig, at EU’s ydre grænser er faldet, og at der også er en markant illegal indvandring.

Og borgerne oplever, at EU-samarbejdet slet ikke i tilstrækkelig grad er klar til at løse problemerne på disse områder. Der er på alle måder tale om grænseoverskridende problemer, og her burde netop EU være bedre til at finde fælles, holdbare løsninger.

I stedet ender det med åbne ydre grænser og grænsekontrol mellem EU-landene indbyrdes. Det løser ikke de fundamentale problemer. EU burde samlet være med til at hjælpe i nærområder i Mellemøsten og Nordafrika og skabe håb om en fremtid for borgere dér gennem en moderne »Marshall-hjælp«.

At Europas økonomi og beskæftigelse har det bedre end længe, er den positive udlægning af tallene, men den hører med. Der er taget afgørende skridt væk fra den økonomiske krise - tænk blot på, hvor længe det er siden, at vi hørte om Grækenlands kroniske problemer. Det går fremad.

De økonomiske fremskridt og kampen for at skabe og sikre flere job skal fortsættes, men EU skal tage alvorligt, at så mange EU-borgere oplever, at EU skal gøre meget mere på områder som integration, indvandring og terror.

Disse områder har præget flere nationale valgkampe, og det er også tænkeligt, at netop disse emner vil komme til at påvirke næste års EU-parlamentsvalg.

Så meget vigtigere er det, at EU tager mere alvorligt fat med de fælles løsninger på de fælles udfordringer. Der er brug for langt mere handlekraft fra EU i forhold til indvandring og terrortrussel. Det er signalet fra borgerne.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland