Gå til hovedindhold
Debat

Tillid avler tillid - mens kontrol kræver mere kontrol

16-01-2019 KL. 11:34
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Hvis det står til finansminister Kristian Jensen skal Skive Kommune igen have ret til at kræve af elever på sprogskolen og aktiverede kontanthjælpsmodtagere, at de møder op til kontrol allerede første dag, de melder sig syge.

Gert Tinggaard Svendsen forsker i tillid på Aarhus Universitet. Det hans forskning bl.a. viser, er, at det, man bliver mødt med, giver man igen. Uanset om vi bliver mødt med tillid eller kontrol, får vi altså lyst til at »give igen«. Tillid avler tillid mens kontrol avler modkultur og behov for mere kontrol. Kontrollerer man i forventning om, at folk vil snyde, så bliver det en selvopfyldende profeti.

Det synes jeg er værd at huske når man nu vil mistænkeliggøre alle, der bliver syge.

Prøv at forestille dig en situation, hvor sygemeldte i job bliver tvunget ud af døren for at blive kontrolleret af en arbejdsgiverbetalt sygeplejerske. Den ydmygende behandling og eklatante mistillid ville måske resultere i, at man hellere gik på arbejde med migræne eller lidt feber. Men på den lange bane er arbejdsgiveren den helt store taber. Ud over, at der er store udgifter forbundet med at opretholde den slags kontrolforanstaltninger, ville medarbejderne sandsynligvis tabe motivationen og loyaliteten med arbejdspladsen.

Det samme vil gøre sig gældende her. Måske man kan presse lidt flere til at møde op på sprogskolen eller i aktivering, men motivationen til at gå konstruktivt til opgaven, til at få udbytte af aktiveringen eller lære noget på sprogskolen, vil være mindre for alle - ikke kun de, der oplever kontrollen på egen krop.

De ressourcer, som bruges til en kontrolforanstaltning som denne, kan i stedet passende bruges til at understøtte den enkelte og håndtere de udfordringer, som de står overfor - enten på sprogskolen eller som kontanthjælpsmodtager. Bliver man mødt med tillid og respekt vil man også give det samme igen. Og det er uhyre vigtigt at holde fast i og udbygge den tillid, som er vi i Danmark hidtil har været verdensmestre i. Som Gert Tinggaard Svendsen påpeger, er det »altid let at skrue op for kontrol, men desto vanskeligere at rulle den tilbage. De, der kontrollerer, synes oftest, det er en vældig god idé at fastholde kontrollen. Det er rigtig dyrt for samfundet, når kontrolapparatet vokser og vokser, særligt over for verdens mest tillidsfulde befolkning, der i virkeligheden har brug for allermindst kontrol.«

Stine Isaksen,

Spidskandidat

for Alternativet

i Midt- og Vestjylland,

Højtoftevej 1

8800 Viborg

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland