Ritzau Kriminalitet

To mænd fængsles efter afbrænding af statsministerdukke

Det udviklede sig voldsomt, da der lørdag aften blev demonstreret mod de gældende coronarestriktioner i København og på Frederiksberg.

Kort før klokken 19.30 blev der sat ild til en mannequindukke med et billede af statsminister Mette Frederiksen (S) klistret til ansigtet.

På dukken var monteret et skilt hvorpå der blandt andet var skrevet "hun må og skal aflives". Afbrændingen har ført til foreløbig tre anholdelser.

Det er kommet frem søndag i et grundlovsforhør i Retten på Frederiksberg. Hidtil har der kun været kendskab til to anholdelser.

I retten er to mænd blevet fremstillet. Den mødende dommer har søndag aften besluttet at varetægtsfængsle dem indtil 19. februar.

De fængsles for brud på straffelovens paragraf 115 samt 266. Førstnævnte handler om forbrydelser mod regeringen. Sidstnævnte handler om trusler.

Mændene blev anholdt natten til søndag. De blev sigtet efter straffelovens paragraf 113 om angreb på regeringen, hvilket kan give op til 16 års fængsel.

Dommeren mente dog ikke, at der var belæg for at fængsle demonstranterne efter denne meget alvorlige paragraf.

De nægter sig begge skyldige. Mændene er henholdsvis 30 og 34 år og er begge klædt i sorte sweatshirts. Den ene har flere synlige tatoveringer.

Kort før grundlovsforhøret gik i gang, blev den tredje person anholdt.

Han vil først blive stillet for en dommer mandag.

Mens de første to mænd afgav forklaring i Retten på Frederiksberg, blev dørene til retssalen lukket for de fremmødte journalister. Det skete på anmodning af senioranklager Søren Harbo fra Københavns Politi.

Han henviste til, at der efter politiets opfattelse er en fjerde person på fri fod, som menes at spille en rolle i afbrændingen af statsministerdukken.

- Der er en navngiven bagmand, som ikke skal kunne orientere sig om sagens beviser gennem medierne, lød det fra Søren Harbo.

Politiet havde inden grundlovsforhøret rejst en underordnet sigtelse om trusler, som netop var den, dommeren valgte at følge.

Afbrændingen af mannequindukken fandt sted foran koncertstedet Forum på Frederiksberg - ifølge sigtelsen klokken 19.25.

Det var gruppen "Men in Black", der havde arrangeret demonstrationen, som politiet besluttede at opløse omkring klokken 20 lørdag aften.

Det skyldtes uroligheder, men optøjerne fortsatte efterfølgende.

De to fængslede demonstranter har bedt om tid til at overveje, hvorvidt de skal kære fængslingen.

Den tredje mand fremstilles i grundlovsforhør mandag formiddag.

/ritzau/

Under demonstrationen lørdag blev der sat ild til en mannequindukke med et billede af statsminister Mette Frederiksen klistret i ansigtet.
Gruppen "Men in Black" arrangerede demonstrationen lørdag aften i København. De to mænd, der fremstilles i grundlovsforhør søndag, er også begge klædt i sort.