Gå til hovedindhold
Lokalt

Tre steder visiterer: Tandpleje giver socialt udsatte nyt livsmod

22-04-2019 KL. 20:50
Empty

Foto: Lindy Jørgensen.

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Fine tænder og en dygtig tandlæge er tit afgørende faktorer, når det gælder om at få socialt udsatte tilbage til almindelige liv.

Det har man fundet ud af i Skive Kommune.

I den kommunale tandpleje er socialt udsatte, der kæmper med misbrug og/eller psykiske lidelser som angst og depression, velkomne.

Og behandlingen er endda gratis for borgeren.

Det kræver dog, at borgeren er blevet visiteret til tandplejen.

Tre steder visiterer

I Skive Kommune har man aftalt tre steder, som må visitere socialt udsatte til tandbehandling.

De tre steder er: SIND’s Mødestedet, værestedet Den Blå Viol under Blå Kors, samt Skive Kommunes Center for Psykiatri og Rusmiddel.

Det er tre steder, som alle har et indgående kendskab til deres borgere, og derfor også er de rette til at spotte, hvem der har behov for at blive visiteret til det gratis tilbud - »Smilet« - i den kommunale tandpleje.

- »Smilet« er unikt for Skive Kommune. Det er et fantastisk tilbud, siger lederen af den Blå Viol i Skive, Torben Nord Hansen.

Nyt livsmod

Han konstaterer, at »Smilet« giver nyt livsmod til folk, der har været på afvænning og skal forsøge at finde fodfæste i samfundet igen. Behandling af tænder hjælper borgerne til at indgå i relationer med andre mennesker - og turde smile og se andre i øjnene.

- Man løfter hovedet og tør at lukke sig op påny, siger Torben Nord Hansen.

Socialrådgiver Camilla Christensen på Mødestedet er enig:

- Vi har rigtig mange, som får stor gavn af det og får mere livskvalitet, siger Camilla Christensen.

Hun fortæller, at mange døjer med dårlige tænder på grund af indtag af medicin - kombineret med manglende mentalt overskud til at passe ordentligt på tænderne.

Stolt over tilbud

Forebyggelseskonsulent Karina Bach Eriksen, Center for Psykiatri og Rusmiddel, lægger ikke skjul på, at hun er både glad og stolt over at arbejde i en kommune, hvor man har valgt at prioritere tandpleje som et tilbud til de svageste i samfundet.

Og det har stor betydning for de borgere, rusmiddelcentret har i behandling.

- De er enormt glade. De er enormt taknemmelige. Det betyder noget. Det har afgørende betydning for, at de her mennesker trives, fastslår Karina Bach Eriksen.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

112

Brandårsag er umulig at opklare: »Selv jernrørene var smeltet« Brandårsag er umulig at opklare: »Selv jernrørene var smeltet«

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland