Kultur

Trods corona: Kalkgruber sætter ny besøgsrekord

Mønsted Kalkgruber har ramt 85.000 gæster i 2020, hvilket er ny besøgsrekord.

Det er et spring fra 72.692 sidste år, og væksten var allerede tydelig i juli med 50.000 gæster, hvilket er mere end dobbelt så mange som tidligere år.

- Vi kunne have risikeret et kæmpe dyk efter sommerferien, men det kom heldigvis ikke. Faktisk endte vi i den modsatte situation, da væksten fortsatte i august måned. Og da september og oktober var på samme niveau som de foregående år, har vi altså nu ramt 85.000 gæster, siger direktør Rikke Friis.

Da efterårsferien ramte, måtte Mønsted Kalkgruber for første gang nogensinde afvise gæster i døren.

Det var ikke på grund af corona-retningslinjer, men af hensyn til de overvintrende flagermus, som begynder at flyve ind i gruberne i september og oktober, hvilket har den konsekvens, at det antal af gæster, der dagligt får lov at komme ind i gruberne, skal begrænses.

Afvisningen af gæster skete, fordi efterspørgslen var så stor, at selv hjemmesiden ikke kunne følge med.

Derfor måtte man allerede tirsdag i uge 42 opgradere til en større server.

- Vi var ikke forberedte på at skulle afvise folk, for så stor har tilstrømningen aldrig været i efterårsferien. Vi måtte derfor hurtigt ændre taktik, og det betød, at man ikke kunne være sikker på at komme ind, hvis man ikke havde købt billet online hjemmefra. Det er noget af det værste, vi har prøvet. At skulle afvise forældre, der går herfra med grædende børn, er jo helt håbløst, og det river voldsomt i hjertet. Men vi må og skal passe på flagermusene, lyder det fra direktøren.

Mønsted Kalkgruber har lært af den store interesse, og derfor indføres der fra næste år mulighed for at købe billetter på forhånd hele året rundt.

- På den måde kan man som gæst sikre sig adgang den ønskede dag, og vi kan sikre os flagermusenes ve og vel og samtidig skuffe så få som muligt i døren, siger Rikke Friis.

Arkivfoto