Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Tysk helt der forsøgte at stoppe Hitler

19-07-2019 KL. 11:23
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

- Den, som vover at gøre noget, må være sig bevidst, at han vel går over i den tyske historie som forræder. Undlader han at gøre det, så vil han være en forræder over for sin egen samvittighed.

Ordene er fra Claus Schenk Graf von Stauffenberg, tysk officer, katolik og modstandsmand. Det er i denne uge 75 år siden, at han sammen med en større gruppe tyske militærfolk samt modstandsfolk forsøgte at få fjernet Hitler og få krigen stoppet. Det var 20. juli 1944, at »Operation Valkyrie«, der senere blev filmatiseret, fandt sted.

Attentatforsøget - en bombe - mod Hitler lykkedes ikke. Han fik kun nogle skrammer, og et kodeord for aktionens opfølgning blev derfor udsendt for sent, og kupforsøget mislykkedes. Sammen med omkring 200 andre sammensvorne blev Stauffenberg henrettet. Omkring 7000 blev sendt i kz-lejre. Stauffenberg blev henrettet dagen efter kupforsøget.

Det var et stort og prisværdigt heltemod, Stauffenberg og de øvrige tyske modstandsfolk udviste. Allerede i 1942 var Stauffenberg begyndt at organisere modstandsarbejdet. Han kunne - sammen med de øvrige modstandsfolk - se krigens og nazismens vanvid. Herunder jødeforfølgelsen. I 1944, da attentatforsøget mod Hitler fandt sted, var Tyskland godt i gang med at tabe krigen. Men ufattelige lidelser og mange, mange uskyldiges død kunne have været forhindret, hvis »Operation Valkyrie« var blevet en succes. Så havde Tyskland fået ny ledelse, og krigen var blevet afsluttet. Stauffenberg, der blev 36 år, viste ægte heltemod af en karakter, som er sjælden. Og hans kamp mod nazismen - sammen med andre tyske militærfolk og modstandsfolk - minder om, at der også i Tyskland var mennesker, der både kunne se, hvor frygtelig nazismen var - og ville gøre noget for at stoppe styret.

Tænk hvis krigen var stoppet i sommeren 1944? Der er grund til at anerkende det mod, som blev udvist af de tys­kere, der bekæmpede nazismen - på linje med de modstandsfolk i de besatte lande, der var med til aktivt at yde en indsats. Sammen med de allierede styrker - og i krigens senere fase Sovjetunionen - blev der til sidst tilstrækkelig styrke til at vinde kampen mod besættelsesmagten og nazismen - og for friheden.

I Kristeligt Dagblad blev man forleden mindet om skæbnen for nogle af de tyskere, der modigt protesterede mod det nazistiske regime. Sophie og Hans Scholl var f.eks. et søs­kendepar, der ikke-voldeligt protesterede mod regimet og krigsforbrydelser på østfronten. De blev i 1943 pågrebet, da de omdelte flyveblade på universitetet i München. De blev udleveret til Gestapo og halshugget fire dage senere.

Jo, Tyskland havde også modige helte, som skal huskes.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland