Debat

Udlejning til turister kan skabe arbejdspladser på de små øer

I sommers, da der heldigvis ikke var så meget coronavirus i luften, var der mange danskere, der besøgte de danske øer. Det gav travlhed på mange færger, hos den lille købmand eller brugs, på cafeen, på restauranten. Det var godt for den lokale økonomi på mange af de 27 små beboede øer som Fur, som ikke er selvstændige kommuner.

Sådan bliver det forhåbentlig også til sommer, når vi alle er blevet vaccineret. Så vil vi igen ud at besøge Fur. Men i år vil der helt sikkert være flere, der ikke bare vil på endagsbesøg. Det bliver bare svært, da der ikke er ret mange muligheder for at overnatte. Det kunne der dog godt være, hvis der blev ændret lidt på vanetænkningen hos de mange ejere af sommerhuse, som der er på små øer.

Feriehusudlejernes Brancheforening har i projektet »Liv på øerne gennem flere huse til udlejning til turister« udregnet, at kun omkring 8 procent husejere udlejer deres sommerhus på de små øer. Der er markant lavere end den generelle udlejning på landsplan, hvor omkring 18 procent udlejer deres sommerhus.

Feriehusudlejernes Brancheforening afholdt i løbet af juli og august måned sidste år en række møder på de små øer - herunder Fur, hvor alle ejere af sommerhuse blev indbudt til et orienteringsmøde. Det er vores håb, at møderne har medvirket til at flere husejere har fået øjnene op for, at det ville være godt for de små øers økonomi og beskæftigelse. For hver gang to sommerhuse udlejes gennemsnitligt skabes der en fuldtidsstilling, der primært skaber beskæftigelse tæt på sommerhuset - altså på de små øer som Fur. Det er værd at satse på.

Med venlig hilsen

Poul Fejer Christiansen,

vicedirektør,

Feriehusudlejernes

Brancheforening,

Amagertorv 9, 2,

1160 København K