Gå til hovedindhold
Lokalt

Ulv på spil? Nyfødt kalv fundet dræbt og en anden kalv forsvundet

22-02-2019 KL. 11:44
Empty

Sådan ser kalven ud, efter vildtkonsulent Steen Fjederholt har dissekeret den. Foto: Steen Don

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

To nyfødte kalve på en gård i Højslev Kirkeby mistænkes for at være dræbt af en ulv.

I hvert fald er Facebook-siden »Her er ulven i Danmark« ikke i tvivl om, at det er ulven, der har været på spil.

Naturstyrelsens vildtkonsulent, der har været på besøg på gården, afviser dog, at der er tale om ulveangreb.

Sikkert er det, at det ikke var et kønt syn, der mødte landmand Kira Steensgaard torsdag morgen.

Dagen inden havde hun set en ko kælve, men morgenen efter fandt hun den nyfødte kalv på marken.

Den var død, og indvolden var spist.

- Natten til torsdag vågnede jeg ved, at vores tyr brølede. Og da jeg stod op torsdag morgen og kiggede ud over marken, kunne jeg se, at kvæget var ved at jage to større dyr væk. Jeg gik ned til kalven, der var spist, og det var det syn, jeg havde frygtet. Det var ikke rart, siger Kira Steensgaard.

Kira Steensgaard sendte bud efter Naturstyrelsen, og vildtkonsulent Steen Fjederholt var torsdag på besøg på gården.

Han undersøgte og dissekerede kalven, og han vurderer på baggrund af besøget ikke, at det er en ulv, der har været på spil.

- Jeg mener, at kalven er dødfødt, og så har ræve og andet - måske en guldsjakal, været og spist af den. Men jeg er ret sikker på, at det ikke er et ulveangreb, da blærerne på undersiden af klovene er intakte, og det ville de ikke være, hvis den havde været oppe at stå. Tilmed tyder farven på kødet på, at den er ikke er død ved et angreb, siger Steen Fjederholt.

Erik Poulsen, der driver Facebook-siden »Her er ulven i Danmark«, er dog af en anden opfattelse.

Han har haft en ulvekyndig person til at kigge på billederne af kalven fra Højslev Kirkeby, og den person er ikke i tvivl.

- Der er et hul ind i bugen på kalven, som er helt typisk for den måde, ulve angriber på. De går efter hjertet, og voldsomheden af angrebet tyder også på, at det er en ulv, der har angrebet kalven. Havde det været hunde eller ræve, havde kalven set meget mere rodet ud, siger Erik Poulsen.

Kira Steengaard har ikke baggrund for at sige noget om, hvad der er sket med hendes kalv, men hun kan konstatere, at der de seneste 14 dage har været mistænkelige forhold på markerne omkring gården. En anden kalv forsvandt lige efter fødslen.

- Det seneste par uger har det været anderledes end tidligere. Vi blev gjort opmærksom på det, da vores tyr en nat brølede voldsomt, og det plejer den ikke at gøre. Dagen efter kunne jeg se, at en af køerne havde kælvet, men kalven var væk, og vi har ikke set noget til den siden. Jeg tænker ikke, at en ræv kan slæbe så stor en kalv med sig. Vi har boet her i mange år med masser af ræve nede i skoven, men der har aldrig været problemer, siger Kira Steensgaard.

Hun undrer sig også over, at vildtkonsulent Steen Fjederholt konkluderer, at den angrebne kalv var dødfødt.

- Normalt vil en ko bare forlade kalven, hvis den er dødfødt. Men den her var slikket helt hen, og koen har siden stået på marken og søgt efter kalven. Det fortæller mig, at kalven ikke var dødfødt, siger Kira Steensgaard, der også fortæller, at det var en hård fødsel.

- Kalven har formentlig ikke haft mulighed for at rejse sig på sine ben lige med det samme, og så har den været et let bytte, når koen også har været helt udmattet, lyder det.

Hvis der er tale om et ulveangreb, vil det ikke være første gang, at der er dokumenteret ulveangreb på husdyr ved Højslev.

Den 9. maj 2018 blev to får og fire lam i Hejlskov angrebet af en hanhvalp fra det vestjyske Stråsø-kobbel.

Husdyrdræberen GW900m fortsatte siden med angreb på får i Voldum i Randers og er senest observeret i Slesvig-Holsten, hvor den over ni dage i midten af januar angreb otte steder.

- Og det var også på Skive-egnen, at en ukendt ulv den 15. august 2018 dræbte en kalv. Det er et yndet sted for ulve, da de kan gå langs Limfjorden, siger Erik Poulsen.

Steen Fjederholt tog ingen dna-prøver, da han ikke kunne finde et drabshul, hvor der kun er et dyr, der har bidt. Dermed har Naturstyrelsen lukket sagen.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Lokalt

Glæde i Skive: Udvist mor og datter får lov at blive Glæde i Skive: Udvist mor og datter får lov at blive

Kultur

Bjerre og Danefeld i barsk debat om Skive Theater: »Skandale« og »løse påstande« Bjerre og Danefeld i barsk debat om Skive Theater: »Skandale« og »løse påstande«

112

Tiltalt for at dræbe 41-årig: Nu skal 23-årig skibonit for retten Tiltalt for at dræbe 41-årig: Nu skal 23-årig skibonit for retten

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland