Gå til hovedindhold
Debat

Værnepligt

14-03-2019 KL. 10:52
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Værnepligten har gennem mange år været en grundpille i vores forsvar. Det er vigtigt, at hver ny generation af unge på den måde er med til at værne om deres land og folk. Samtidig er det min personlige erfaring, at værnepligten er med til at styrke det folkelige fællesskab på tværs af sociale, uddannelsesmæssige og etniske skel.

Da jeg selv var »i kongens klæder« for mange år siden, havde vi på stuen en netop færdiguddannet cand.polit. Han havde udskudt sin værnepligt, men kom nu ind i en alder af 28. I begyndelsen var han noget negativ - han havde vist håbet at »slippe« - men det varede ikke så længe.

En dag i rekruttiden stod han og jeg og to mere i øsende regnvejr og gravede »skyttegrav med overdækning«. Da vi havde knoklet et par timer, kom vi pludselig til at se på hinanden - og sekundet efter brast vi alle sammen i latter. Det var så dødssygt, at det var sjovt, og fra den dag af var vores cand.polit. en af de mest positive fyre på stuen.

På stuen havde vi også en græker med det velklingende efternavn Kokolodimistrakis. Han boede i Danmark som græsk statsborger og havde fundet ud af, at han kunne afvikle sin græske værnepligt på 9 måneder i Danmark frem for at skulle bruge 3 år på at gøre det i Grækenland.

Efter et par måneder udtrykte en på stuen sin forbløffelse over, at grækeren var blevet modtaget så positivt.

Hans forbløffelse undrede mig. Ingen af os andre havde da drømt om at mobbe manden, fordi han havde sort hår og brun hud og en smule accent. Så snart du har kravlet gennem mudderet med en mand, er han din ven for livet.

I dag indkaldes der kun godt 4000 værnepligtige om året, og de gør kun tjeneste i 4-5 måneder. Det vidner om en trist nedprioritering af værnepligten. I takt med denne nedprioritering har vi også mere eller mindre sat vores evne til at forsvare landet mod et eventuelt angreb over styr.

Vi skal den modsatte vej. Mange af de kaserner, der gennem årene er blevet nedlagt, skal genåbnes og fyldes med 10.000 værnepligtige om året, som får en ordentlig uddannelse på 9 måneder.

Det vil skabe nyt liv i provinsen, og det vil øge respekten omkring værnepligten. Det vil også hjælpe Danmark godt på vej mod at opfylde det løfte om forsvarsudgifter på 2 procent af BNP, som vi har givet vores Nato-partnere.

Vi skal genskabe et troværdigt territorialt forsvar og samtidig benytte os mere af den mulighed, værnepligten giver os for at styrke det folkelige fællesskab og bevidstgøre kommende generationer om deres opgave med at værne om det Danmark, vi kender og holder af.

Helge Hoffmann,

folketingskandidat for

Nye Borgerlige

i Vestjyllands Storkreds,

Ørslevklostervej 76

7840 Højslev

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

112

Varetægtsfængslet i fire uger: Skibonit truede med at bombe kommunen flere gange Varetægtsfængslet i fire uger: Skibonit truede med at bombe kommunen flere gange

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland