Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Valgkampen er i fuld gang

12-09-2018 KL. 10:49
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Det kan godt være, at folketingsvalget - i hvert fald ifølge statsministeren - først kommer næste år, men partierne lader nu, som om valgkampen er gået i gang. Det kan blive en lang forestilling for vælgerne ...

Stort set hver dag bringer nye udspil. Venstre nærmer sig Socialdemokratiets dagsorden ved at fremhæve bedre og mere velfærd, og i går var regeringen på banen med udspil om kortere skoledag - men samtidig med en styrkelse af naturfag.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen er på tourné rundt i landet og lander i morgen eftermiddag i Skive, hvor mere nærhed for borgerne til sundhed, sygehus og politi bliver blandt budskaberne.

Det kan godt være, at Uffe Elbæk fra Enhedslisten og Pernille Skipper fra Enhedslisten begge gerne vil være statsminister, men reelt er der kun to seriøse statsministerkandidater - Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S). Til gengæld er der lige nu nøgternt vurderet stor forskel på, hvordan stemningen er omkring de partier, som de forventer støtte fra.

Sidste år ved denne tid - og flere måneder frem - var der voldsom uro i den såkaldte blå blok. Især Dansk Folkeparti og Liberal Alliance var i åben kamp om skat og meget andet. Nu er der fred - sådan da. LA er faldet til ro. Og regeringen har sørget for, at der er plads til indrømmelser til DF i finanslovforslaget, så både regeringen og DF kan vise handlekraft om næste års budget, som på flere punkter vil få karakter af en slags gavebod.

Blandt de partier, som Mette Frederiksen håber på støtte fra, ser det noget broget ud. Berlingske Tidendes politiske analytiker, Thomas Larsen, skrev i mandags, at partilederne fra Alternativet, Enhedslisten og Radikale Venstre »systematisk nedbryder Mette Frederiksen.«

Det er hårde ord, og det er jo ikke en personjagt, der er i gang, men sandt er det jo, at det er en gave til Lars Løkke og regeringen, at den kan sige, at Mette Frederiksen vil samle Danmark - men hun kan ikke engang kan samle sine egne, forventede støttepartier.

Alternativet fastholder, at man ikke vil pege på Mette Frederiksen som statsminister - men på Uffe Elbæk. Radikale Venstre kræver indflydelse for at bringe en S-ledet regering til magten, og Enhedslisten truer med at vælte en S-regering, hvis den fører borgerlig politik.

Også fra egne rækker begynder der at komme kritiske socialdemokratiske meldinger i retning af, at Mette Frederiksen kunne have vist forhandlingsvilje over for forventede støttepartier uden at have solgt ud af afgørende S-principper. Det gælder også i udlændingepolitikken, hvor hun og S-ledelsen kunne have sagt fra over for visse symbol-forslag - som smykkeloven - og have vist velvilje til at gøre det lettere for danske statsborgere at blive forenet med en udenlandsk ægtefælle.

Det kunne Socialdemokratiet have forenet med en i øvrigt stram udlændingepolitik, men i stedet sætter man hårdt mod hårdt over for de partier, som S forventer skal bringe Mette Frederiksen til statsministerkontoret.

Det er en dristig taktik, Socialdemokratiet fører sig frem med. Går det galt, vil det medføre en voldsom selvransagelse i partiet over den taktiske linje, der er lagt.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland