Gå til hovedindhold
Lokalt

Varmede hønseæg i hænderne: 12-årige Dicte reddede Ronjas liv

25-06-2019 KL. 21:35
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

I cirka tre uger havde hønemoren hjemme ved 12-årige Dicte Davidsen, Nannerup, ligget på en rede med 15 æg i, og mandag i sidste uge kunne familien Davidsen så hilse på fire små kyllinger.

Dictes far Kasper Davidsen, der til daglig er lærer på Salling Efterskole, gav hønen et par dage mere til at få flere kyllinger ruget ud, men der skete ikke mere, og hønen tabte mere eller mindre interessen for de resterende æg.

Derfor begyndte han at rydde op om onsdagen. Et enkelt af æggene havde et lille hul, men Kasper Davidsen vurderede, at kyllingen derinde måtte være død.

- Ægget var blevet så koldt, og hønen havde ikke ligget fast på det, så jeg var tæt på at smide det ud til ræven sammen med de andre, fortæller han.

Men Dicte Davidsen var af en anden mening.

- Man kunne se næbbet i det lille hul, og jeg så, at den bevægede næbbet lidt, fortæller hun.

Så hun spurgte sin far, om hun ikke måtte få det og varme det i sine hænder.

- Jeg var helt sikker på, at det ville være spild af tid, fortæller Kasper Davidsen, som gav hende lov til at gøre forsøget.

Og det skulle vise sig at være en god idé.

- Jeg holdt om den med hænderne og pustede ned i hullet, så den kunne få noget luft ned. Efter en halv time begyndte den at pippe, og lidt senere begyndte den at bevæge på sig i ægget, fortæller Dicte Davidsen.

- Jeg var noget overrasket, da den begyndte at pippe, men så begyndte vi lidt at tro på det, fortæller hendes far.

Dicte Davidsen gik og holdt om ægget i tre timer, indtil det blev tid til aftensmad. Familien Davidsen har et teknikskab, som er lidt lunere i det, og her blev hønseægget lagt, mens Dicte Davidsen skulle spise, og familien sad og spiste, mens onsdagens uvejr med regn og torden rullede hen over huset.

Og her skete det forunderlige, for da Dicte Davidsen vendte tilbage til sit æg, var kyllingen i gang med at hakke sig ud af sin æggeskalshule, og inden længe var en ny lille kylling kommet til verden.

- Jeg havde egentlig tænkt, at den skulle hedde Liv, fordi den livede op, men så foreslog far Ronja ligesom Ronja Røverdatter, fordi det var sådan et uvejr, da den kom til verden, og det var en god idé, siger Dicte Davidsen.

Selv om Ronja var sød, så måtte den ligesom alle andre kyllinger ud i hønsegården.

- Så da jeg og mine lillesøstre ville sætte den ud, pippede den lidt, og da hønemor hørte det, begyndte den at jagte os, fortæller Dicte Davidsen.

Men Ronja kom ned i hønsegården, og da hønemor havde fundet ud af, hvad det var for en ny kylling, der var kommet til, blev den accepteret.

- Men hun er den mindste og den mest langsomme, men jeg tror, den klarer den, siger hun.

- Ja, den har i hvert fald overlevet længere, end jeg havde forventet, medgiver Kasper Davidsen.

Dicte Davidsen og hendes søstre holder godt øje med kyllingen, og så håber de på, at Ronja bliver til en høne og ikke en hane, for hjemme hos familien Davidsen har hanekyllingerne det med at ende i suppegryden.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland