Ritzau Udland

Venstrefløjsleder trækker sig efter valgnederlag i Madrid

Lederen af det venstreorienterede spanske parti Podemos, Pablo Iglesias, trækker sig fra politik.

Det meddeler han efter et skuffende resultat ved tirsdagens regionalvalg i Madrid ifølge nyhedsbureauet AFP.

Valget til det regionale parlament i den spanske hovedstad blev vundet overbevisende af højrefløjspartiet Partido Popular (PP), der har siddet på magten siden 1995.

Pablo Iglesias stillede op som sit partis kandidat til at lede lokalregeringen.

- Vi har fejlet. Vi var meget langt fra at kunne sammensætte et tilstrækkeligt flertal, siger han i en tale, efter at valgets udfald står klart.

På forhånd tydede alle meningsmålinger på, at PP's kandidat, den 42-årige Isabel Diaz Ayuso, ville blive genvalgt.

Og sådan gik det også. Med 95 procent af stemmerne talt op står PP til at få over dobbelt så mange stemmer som ved det foregående valg i 2019, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Partiet sikrer sig dermed 65 af de 136 pladser i det regionale parlament. Spaniens gamle socialistparti, PSOE, mister 13 pladser og får bare 24 personer valgt ind.

Podemos, der blev dannet for under ti år siden som et alternativ til PSOE, gik en smule frem, men står kun til at få ti pladser.

- I dag begynder et nyt kapitel i Spaniens historie, erklærer Isabel Diaz Ayuso i sin sejrstale.

Under pandemien har Isabel Diaz Ayuso nægtet at beordre barer, restauranter og butikker lukket, og hun gik til valg under mottoet "frihed".

- At kunne få øl er vigtigt. Efter en dårlig dag løfter en øl humøret, sagde hun i sidste måned ifølge AFP.

PP's partiformand, Pablo Casado, fastslår i en tale til tilhængere, at "frihed har sejret".

- Vælgerne har haft tillid til hendes håndtering af pandemien, siger han.

Selv om kritikere har hævdet, at hendes modstand over for skrappe restriktioner i sidste ende koster menneskeliv, så har hendes forretningsmæssige tilgang været populær i befolkningen.

- Ayuso fortjener at blive elsket, for det hun har gjort ved at holde barer åbne og redde job, sagde den 63-årige tjener Jose Luis Cordon til AFP, efter at han havde sat sit kryds ved PP.

/ritzau/

Pablo Iglesias (med blåt mundbind) trækker sig fra politik og som generalsekretær for venstrefløjspartiet Podemos efter et skuffende resultat ved tirsdagens regionalvalg i Madrid. Han var med til at stifte Podemos i januar 2014.